Новини

Які документи підтверджують податковий статус та види діяльності підприємця?

04.04.2016

Податківці нагадали які документи підтверджують податковий статус та види діяльності підприємця.

Документом, який містить інформацію про держреєстрацію підприємця та види його господарської діяльності є витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань.

Для фізичних осіб – підприємців, які перебувають на загальній системі оподаткування, будь-яких інших спеціальних документів, які б підтверджували систему оподаткування, діючим податковим законодавством не передбачено.

А от для підприємців-єдинників документом, що підтверджує факт перебування  на спрощеній системі оподаткування, є ще витяг з реєстру платників єдиного податку.

Отже, з метою виконання положень п. 177.8 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), незалежно від обраної системи оподаткування, єдиним документом, що підтверджує державну реєстрацію фізичної особи як суб'єкта підприємницької діяльності є витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Водночас, якщо для госпсуб’єкта, який здійснює виплату доходів фізичній особі - підприємцю, важливе підтвердження перебування такої особи на спрощеній системі оподаткування, обліку і звітності з причин, не пов’язаних з виконанням положень п. 177.8 ПКУ, таким документом є витяг з реєстру платників єдиного податку.

За бажанням зареєстрований платник єдиного податку може безоплатно та безумовно отримати витяг з реєстру платників єдиного податку. Витяг діє до внесення змін до реєстру.

Форма запиту про отримання витягу та витягу з реєстру платників єдиного податку затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.

Оскільки на сьогодні форми запиту про отримання витягу та витягу з реєстру платників єдиного податку не встановлені у поточному році для підтвердження статусу платника єдиного податку надаються довідки довільної форми. Для отримання довідки необхідно подати заяву до контролюючого органу за місцем податкового обліку.

(за матеріалами ГУ ДФС у Чернівецькій області)

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку