Новини

Щодо порядку реєстрації особи як платника ПДВ у разі здійснення операцій з постачання послуг з медичного обслуговування населення (надання первинної медичної допомоги)

20.03.2019

ДФС у листі від 12.03.2019 р. № 997/6/99-99-15-03-02-15/ІПК розглянула питання щодо порядку реєстрації особи як платника ПДВ у разі здійснення операцій з постачання послуг з медичного обслуговування населення, зокрема надання первинної медичної допомоги.

Податківці зазначили, відповідно до п.п. 197.1.5 Податкового кодексу україни (далі - ПКУ) операції з постачання послуг з охорони здоров’я закладами охорони здоров’я, що мають ліцензію на постачання таких послуг, а також постачання послуг реабілітаційними установами для інвалідів та дітей-інвалідів, що мають ліцензію на постачання таких послуг відповідно до законодавства, звільняються від оподаткування ПДВ (крім послуг, визначених п.п. "а" - "о" п.п. 197.1.5  ПКУ).

Отже, дану пільгу мають право використовувати виключно заклади охорони здоров’я та реабілітаційні установи для інвалідів та дітей-інвалідів, які мають ліцензію на постачання послуг з охорони здоров’я.

Згідно з п. 2 р. І Порядку надання первинної медичне допомоги, затвердженого наказом МОЗ від 19.03.2018 р. № 504 (далі - Порядок № 504), надавач первинної медичної допомоги - заклад охорони здоров’я будь-якої організаційно-правової форми, в тому числі комунальні некомерційні підприємства, або фізичні особи - підприємці, які одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та забезпечують на її основі медичне обслуговування населення безпосередньо пов’язане з наданням первинної медичної допомоги.

Надавач первинної медичної допомоги здійснює медичне обслуговування населення, безпосередньо пов’язане з наданням первинної медичної допомоги відповідно до переліку медичних послуг, визначених у додатку 1 до Порядку № 504 (п. 1 р. II Порядку № 504).

Отже, операції з постачання послуг з охорони здоров’я закладами охорони здоров’я, що мають ліцензію на постачання таких послуг, звільняються від оподаткування ПДВ за винятком послуг, перерахованих у п.п. "а" - "о" п.п. 197.1.5  ПКУ, які підлягають оподаткуванню у загальновстановленому порядку.

Порядок реєстрації особи як платника ПДВ регулюється ст. 180 - 183 ПКУ та регламентується Положенням про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом МФУ від 14.11.2014 р. № 1130.

Відповідно до п. 181.1  ПКУ обов’язковій реєстрації платником ПДВ підлягає особа, у якої загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V ПКУ, у т. ч. з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн. грн. (без урахування ПДВ).

При цьому, до загального обсягу операцій з постачання товарів/послуг для цілей реєстрації особи як платника ПДВ належать операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ, ставкою 7 %, нульовою ставкою ПДВ та звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ.

Обсяг операцій, що не є об’єктом оподаткування ПДВ, при визначенні загального обсягу операцій з постачання товарів/послуг не враховується.

Тому у ДФС вважають, якщо особа здійснює операції з постачання товарів/послуг на митній території України, які підлягають оподаткуванню згідно з р. V ПКУ, в т. ч. операції, звільнені від оподаткування ПДВ, і загальний обсяг таких операцій протягом останніх 12 календарних місяців перевищує 1 млн. гривень, така особа згідно з вимогами ПКУ повинна подати до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням Заяву1 і, відповідно, зареєструватись як платник ПДВ в обов’язковому порядку.

Реєстраційну заяву платника ПДВ за формою № 1-ПДВ

Зазначене стосується і закладу охорони здоров’я, який здійснює операції, які звільненні від оподаткування згідно з п.п.197.1.5 ПКУ.

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку