Новини

НБУ здійснив щорічний перегляд цін на депозитарні послуги та знизив вартість окремих тарифів

13.03.2019

З метою сприяння розвитку фінансового ринку, підвищення доступності фінансових продуктів і заохочення широкого кола інвесторів до заощаджень за допомогою придбання державних цінних паперів Національний банк оновив тарифи на свої депозитарні послуги. В рамках щорічного перегляду цін Національний банк знизив вартість окремих послуг та привів частину тарифів до обґрунтованого рівня.

Вартість обслуговування розрахунків у цінних паперах, номінованих у гривні, які здійснюються у межах однієї  депозитарної установи, буде знижена з 300 грн до 50 грн за одну проведену операцію. Окрім цього, замість єдиного тарифу (150 грн) на операції з супроводу погашення чи виплати доходу за цінними паперами запроваджується гнучка тарифікація: 50 грн – для сум до 500 тис грн, 150 грн – для сум від 500 тис до 50 млнгрн, 500 грн – для сум понад 50 млн грн.

Оновлені тарифи є більш вигідними для дрібних і середніх інвесторів і мають стимулювати вкладення населення в облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), які розміщує Уряд. Водночас більший попит на державні цінні папери, номіновані у гривні, сприятиме зниженню вартості запозичень державою і подальшій дедоларизаціїекономіки, що є одним із пріоритетних завдань Національного банку на 2019 рік. 

Зниження окремих тарифів є можливим завдяки підвищенню ефективності Депозитарію Національного банку і високому рівню автоматизації його діяльності. Водночас співпраця Національного банку з банками та фінансовими компаніями в питаннях інноваційних технічних рішень також дозволить найближчим часом запровадити онлайн-торгівлю ОВДП для інвесторів-фізичних осіб. Це сприятиме подальшій популяризації таких фінансових інструментів серед широкого кола інвесторів.

Окрім цього, Національний банк привів до обґрунтованого рівня тарифи на обслуговування операцій з облігаціями зовнішньої державної позики України (ОЗДП) на локальному ринку як результат зміни деяких тарифів депозитарієм-кореспондентом.

Нові тарифи наберуть чинності 22 березня 2019 року.

Відповідні зміни затверджені постановою Правління НБУ №48 від 07 березня 2019 року "Про внесення змін до Тарифів на депозитарні послуги (операції), що надаються (здійснюються) Національним банком України, а також на послуги щодо обліку і обігу депозитних сертифікатів Національного банку України".

За матеріалами НБУ

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку