Новини

Держпраці роз'яснює закладам охорони здоров'я про попередні (періодичні) медичні огляди

06.03.2019

У Держпраці в Кіровоградській області звернули  увагу Закладів охорони здоров'я,  які проводять попередні (періодичні) медичні огляди, що попередній та періодичний медичні огляди працівників проводяться закладами охорони здоров'я, що віднесені до другої, першої, вищої акредитаційної категорії за результатами державної акредитації відповідно до Порядку державної акредитації закладу охорони здоров'я, затвердженого постановою Кабінетом Міністрів України  від 15.07.97 № 765, а також спеціалізованими закладами охорони здоров'я, які мають право встановлювати остаточний діагноз щодо професійних захворювань, перелік яких затверджено наказом МОЗ України від 25.03.2003 № 133, зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 10.04.2003 за № 283/7604, вищими медичними навчальними закладами ІІІ-ІV рівнів акредитації, які мають кафедри та курси професійних захворювань та проводять лабораторні, функціональні та інші дослідження і надають медико-санітарну допомогу за спеціальностями, що передбачені додатками 4 та 5 до пункту 2.6 Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого Наказом МОЗ України від 21.05.2007 № 246.

Заклади  охорони здоров'я укладають договір з роботодавцем  про проведення попереднього (періодичних) медичного огляду працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов'язкового медичного огляду осіб до 21 року  після надання роботодавцем  узгоджених поіменних списків працівників, які підлягають періодичним медичним оглядам з лікарем з гігієни праці відділу з питань гігієни Управління  Держпраці в області.  

На підставі списку працівників, які підлягають періодичним медичним оглядам, закладу охорони здоров'я  необхідно скласти план-графік їх проведення, погодити його з роботодавцем та Управлінням Держпраці в області. У плані-графіку вказати строки проведення медичних оглядів, лабораторні,  функціональні та інші дослідження, а також лікарів, залучених до їх проведення.

Працівники, для яких є обов'язковим первинний і періодичний профілактичні наркологічні огляди, повинні надати Комісії  з проведення медичних оглядів  сертифікат про проходження профілактичного наркологічного огляду відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 06.11.97 № 1238 «Про обов'язковий профілактичний наркологічний огляд і порядок його проведення» (зі змінами).  

Працівники, для яких є обов'язковими попередній та періодичні психіатричні огляди, повинні надати Комісії з проведення медичних оглядів, довідку про проходження попереднього (періодичного) психіатричного огляду відповідно до Порядку проведення обов'язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 27.09.2000 № 1465 (зі змінами).

Працівники, зайняті на роботах, що потребують професійного добору, повинні надати Комісії з проведення медичних оглядів, висновок психофізіологічної експертизи.

За результатами періодичних  медичних оглядів Комісії з  проведення медичних оглядів потрібно протягом місяця після їх  закінчення оформити Заключний акт за результатами періодичного медичного огляду працівників за формою, яка зазначена  у додатку 9 вищезазначеного Порядку у 6 примірниках.  Необхідно визначити оздоровчі заходи (рекомендації) як щодо кожного працівника, так і професійних груп, до яких входять: динамічне обстеження та лікування, реабілітація, диспансерний нагляд за станом здоров'я працівників груп ризику професійних захворювань, тимчасове переведення за станом здоров'я на іншу роботу, направлення на медико-соціальну експертну комісію, військово-лікарську комісію тощо. Прийняти рішення про профпридатність працівника, про що зробити запис у картці працівника.

Термін зберігання Заключного акта 5 років.      

Головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці Наталія Струтинська
 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку