Новини

Пропонується для ІТ-підприємців впровадити окрему групу платників ЄП

01.03.2019

З метою збереження існуючої динаміки економічного зростання ІТ галузі та інших українських креативних індустрій в цілому зареєстровано проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо розвитку креативних індустрій в Україні)» (законопроект № 10094)

У Проекті Закону передбачено:

  • Виокремлення ІТ підприємців у окрему групу платників єдиного податку.
  • Поступове щорічне зростання для підприємців у сфері ІТ на 1 % ставки єдиного податку, в результаті чого ця ставка через 5 років має становити 10 %.
  • Забезпечення права ІТ підприємців здійснювати свою діяльність у приміщеннях, що належать іншим фізичним або юридичним особам, а також користуючись їх комп’ютерною технікою, інформаційними системами, комунікаціями та іншими засобами виробництва, без укладення з цими особами трудового договору.

Досягнення зазначеної мети, по-перше, забезпечить безпеку ІТ підприємців у контексті звинувачення їх представниками податкових органів в ухиленні від сплати податків шляхом неправомірного переходу на спрощену систему оподаткування. По-друге, надасть можливість ІТ підприємцям і надалі користуватися спрощеною системою оподаткування, що збереже привабливість цього виду бізнесу в Україні для зарубіжних інвесторів. По-третє, забезпечить стале зростання надходжень до державного бюджету з ІТ індустрії та, одночасно, надасть можливість останній бути конкурентноспроможною на світовому ринку.

Отже, передбачається внесення змін до ПКУ та Закону «Про ЄСВ», якими, зокрема, пропонується:

1. Доповнити ПКУ нормою, за якою окрім вже існуючих чотирьох груп суб’єктів сплати єдиного податку передбачити п’яту групу, до якої буде віднесено лише фізичних осіб-підприємців, які надають послуги у сфері інформаційних технологій, а саме: 

  • видання комп'ютерних ігор та іншого програмного забезпечення (класи 58.21, 58.29 КВЕД ДК 009:2010), 
  • комп'ютерного програмування, консультування та пов'язаної з ними діяльності (розділ 62 КВЕД ДК 009:2010), 
  • оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов'язаної з ними діяльності (клас 63.11 КВЕД ДК 009:2010), 
  • веб-порталів (клас 63.12 КВЕД ДК 009:2010). 

Водночас умовами, за якими зазначені ФОП будуть віднесені до п’ятої групи є те, що вони не використовуватимуть працю найманих осіб,  а обсяг їх доходу протягом календарного року не перевищуватиме 7 500 000 гривень. 

Крім того, ФОП 5 групи під час надання зазначених послуг у сфері інформаційних технологій матимуть можливість на платній або безоплатній основі користуватися технічними та/або програмними засобами, інформаційними системами й будь-якими іншими засобами виробництва (у тому числі приміщеннями), що належать іншим фізичним особам - підприємцям або юридичним особам, не укладаючи з ними трудового договору.

2. Встановити ставку єдиного податку для платників п’ятої групи у розмірі:

  • 5 % доходу з 1 січня 2020 року, 
  • 6 % доходу з 1 січня 2021 року, 
  • 7% доходу з 1 січня 2022 року,   
  • 8% доходу з 1 січня 2023 року, 
  • 9% доходу з 1 січня 2024 року та 
  • 10 % доходу з 1 січня 2025 року.

3. Передбачити в ПКУ норму, відповідно до якої ставки ЄП для платників п’ятої групи будуть встановлені у розмірі 15 % зазначених вище ставок:

  • до суми обсягу доходу, який протягом календарного року перевищуватиме 7 500 000 гривень;
  • до доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж дозволений Податковим кодексом;
  • до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.

4. У Законі України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» передбачити норму, за якою ЄСВ для платників п’ятої групи з 2020 року становитиме подвійний розмір мінімального страхового внеску.

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку