Новини

Кабмін прийняв рішення передати НСЗУ функції у сфері здійснення відшкодування вартості (реімбурсації) лікарських засобів та затвердив порядок реімбурсації

01.03.2019

Кабмін прийняв рішення передати НСЗУ функції у сфері здійснення відшкодування вартості (реімбурсації) лікарських засобів та затвердив порядок реімбурсації лікарських засобів.

Дане рішення дозволить здійснювати відшкодування вартості (реімбурсацію) лікарських засобів для лікування окремих захворювань на підставі договорів про реімбурсацію з НСЗУ.

Так постановою КМУ від 27 лютого 2019 р. № 135 встановлено, що:

  • до 31 березня 2019 р. (включно) здійснюється відшкодування вартості лікарських засобів, відпущених за рецептами, виписаними на паперових рецептурних бланках, за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань, передбаченої Законом України “Про Державний бюджет України на 2019 рік”;
  • з 1 квітня 2019 р. реімбурсація лікарських засобів здійснюється виключно за електронними рецептами, виписаними через електронну систему охорони здоров’я, відповідно до Порядку реімбурсації лікарських засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 березня 2017 р. № 152 “Про забезпечення доступності лікарських засобів”, з урахуванням змін, затверджених цією постановою;
  • до затвердження Міністерством охорони здоров’я Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, реімбурсації підлягають лікарські засоби, включені до Реєстру лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, затвердженого Міністерством охорони здоров’я.

Постанова набирає чинності з дня її опублікування, крім пунктів 1 і 3, які набирають чинності з 1 квітня 2019 року.

Так, з 01.04.2019 року будуть внесені відповідні зміни до: 

  1. постанови КМУ від 17.10.2008 р. № 955 “Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і медичні вироби”; 
  2. постанови КМУ від 02.07.2014 р. № 240 “Питання декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби” ;
  3. постанови КМУ від 09.11.2016 р. № 862 “Про державне регулювання цін на лікарські засоби” ;
  4. постанови КМУ  від 17.03.2017 р. № 152 “Про забезпечення доступності лікарських засобів”. Викладено у новій редакції:
  • Порядок реімбурсації лікарських засобів;
  • Порядок визначення розміру реімбурсації лікарських засобів;
  • Перелік міжнародних непатентованих назв лікарських засобів;
  1. Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань, затверджених постановою КМУ від 10.03.2017 р. № 181. 

Нагадаємо, що з 1 квітня 2019 р. НСЗУ здійснюватиме реімбурсацію лікарських засобів, відпущених за електронними рецептами, виписаними через електронну систему охорони здоров’я за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою “Відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань”, затверджується єдиний перелік медичних станів, для яких здійснюється реімбурсація, а саме: серцево-судинні захворювання, цукровий діабет II типу, бронхіальна астма.

Відтепер пацієнт зможе звернутись за отриманням лікарського засобу за рецептом до будь-якої аптеки або аптечного пункту, що беруть участь у програмі реімбурсації незалежно від місця проживання або місця виписки рецепта.

 

 

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку