Новини

До уваги платників ЄП IV групи. Рекомендації Держгеокадастру щодо застосовування показників НГО при визначенні податкових зобов’язань на поточний рік

11.02.2019

Відповідно до вимог п. 286.2 ст. 286 Податкового кодексу України платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік.

При цьому, у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі разом з податковою декларацією подається витяг про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Зважаючи, що з 1 січня 2019 року набула чинності загальнонаціональна (всеукраїнська) нормативна грошова оцінка земельних ділянок сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, яка є базою оподаткування земельним податком та орендною платою, визначення сум податкових зобов’язань у 2019 році здійснюється з урахуванням нової нормативної грошової оцінки земельних ділянок на підставі витягів з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельних ділянок.

Видача витягів відноситься до адміністративних послуг та надається за заявницьким принципом структурними територіальними підрозділів Головного управління Держгеокадастру в Одеській області. Подання відповідної заяви можливе через відповідні Центри надання адміністративних послуг за місцезнаходженням земельної ділянки або через відповідний електронний сервіс Держгеокадастру.

Разом з тим, відповідно до п. 2921.1 ст. 2921 Податкового кодексу України базою оподаткування податком для платників єдиного податку четвертої групи є нормативна грошова оцінка одного гектара сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень), з урахуванням коефіцієнта індексації.

Так, для Одеської області нормативна грошова оцінка 1 гектара сільськогосподарських угідь за матеріалами загальнонаціональної (всеукраїнської) нормативної грошової оцінки станом на 01.01.2019 становить:

  • ріллі – 31 017,00 грн.;
  • багаторічних насаджень – 62 737,54 грн.;
  • сіножатей – 8 938,01 грн.;
  • пасовищ – 7 011,35 грн.

Враховуючи вищевикладене, звертаємо увагу платників єдиного податку четвертої групи про відсутність нагальної необхідності в замовленні витягів про нормативну грошову оцінку на кожну окрему ділянку та рекомендуємо застосовувати зазначені вище показники нормативної грошової оцінки 1 гектара сільськогосподарських угідь при визначенні податкових зобов’язань на поточний рік.

Також з метою своєчасного опрацювання заяв та отримання відповідних витягів іншим платникам плати за землю, у власності (користуванні) яких перебуває велика кількість земельних ділянок (більше 100), бажано попередньо надати перелік земельних ділянок із зазначенням кадастрових номерів до відповідного структурного територіального підрозділу Головного управління Держгеокадастру в Одеській області за місцезнаходженням об’єктів оподаткування.

Крім того, з метою належного інформаційного забезпечення всі дані про загальнонаціональну нормативну грошову оцінку земель сільськогосподарського призначення зведено в єдиний масив та створено портал із можливістю онлайн-розрахунку нормативної грошової оцінки, як по зареєстрованим у Державному земельному кадастрі земельним ділянкам, так і по несформованим об’єктам. Портал носить довідковий характер та оприлюднений на офіційному веб-сайті Держгеокадастру за посиланням  Інструкцію по користуванню порталом можна завантажити тут.

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку