Новини

Щодо виправлення помилок у додатках (Д3) та (Д4) декларації з ПДВ, в результаті чого збільшується сума бюджетного відшкодування, або помилок, які не впливають на суму бюджетного відшкодування

11.02.2019

Показники якої колонки уточнюючого розрахунку до раніше поданої податкової декларації з ПДВ відображаються у додатку 3 та додатку 4 до уточнюючого розрахунку, у разі виправлення платником податку помилок у рядках поданої раніше податкової декларації з ПДВ, в результаті чого збільшується сума бюджетного відшкодування, або помилок, які не впливають на суму бюджетного відшкодування?

    Платники податку, які відповідно до ст. 200 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями(далі – ПКУ) мають право на бюджетне відшкодування ПДВ, здійснюють розрахунок бюджетного відшкодування та додають до податкової декларації з ПДВ (далі –декларація) розрахунок суми бюджетного відшкодування (ДЗ) (далі – додаток 3) та заяву про повернення суми бюджетного відшкодування та/або суми коштів на рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість та/або врахування реєстраційної суми платника податку, що реорганізується, в обрахунку реєстраційної суми правонаступника (Д4) (далі – додаток 4), форми та порядок заповнення яких затверджено наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 23.02.2017 № 276) (далі – Порядок № 21).

     Заяви про повернення суми бюджетного відшкодування вносяться до Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування (далі – Реєстр), який формується автоматично на підставі баз даних ДФС і Державної казначейської служби та адмініструється Міністерством фінансів України.

     Відповідно до п.п. 200.7.1 п. 200.7 ст. 200 ПКУ до Реєстру вносяться дані як заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ, поданих у складі декларацій, так і уточнюючих розрахунків з ПДВ (в разі їх подання).

     Згідно з п. 50.1 ст. 50 ПКУ та п. 1 розд. IV Порядку № 21 у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених 
ст. 102 ПКУ) платник податку самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним декларації (крім обмежень, визначених п. 50.2 ст. 50 ПКУ), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої декларації за формою, встановленою на дату подання уточнюючого розрахунку.

     Пунктом 50.2 ст. 50 ПКУ визначено, що платник податків не має права подавати уточнюючі розрахунки до поданих ним раніше податкових декларацій за будь-який звітний (податковий) період з відповідного податку і збору, який перевіряється контролюючим органом, під час проведення документальних планових та позапланових перевірок.

     У разі виправлення помилок у рядках поданої раніше декларації, до якої повинні додаватися додатки, до уточнюючого розрахунку повинні бути додані відповідні додатки, що містять інформацію щодо уточнених показників (п. 3 розд. IV Порядку № 21).

     Пунктами 2 – 4 розд. VI Порядку № 21 передбачено, що у графі 4 уточнюючого розрахунку відображаються відповідні показники декларації звітного періоду, що виправляється. У разі якщо до декларації за цей звітний період раніше вносилися зміни, у графі 4 відображаються відповідні показники графи 5 останнього уточнюючого розрахунку, який подавався до декларації звітного (податкового) періоду, що виправляється. У графі 5 уточнюючого розрахунку відображаються відповідні показники з урахуванням виправлення. У графі 6 відображається сума помилки (абсолютне значення).

     Одночасно слід вказати, що відповідно до п. 6 розд. VI Порядку № 21 у разі виправлення значення рядка 21 декларації, яке у майбутніх періодах впливатиме на значення рядка 18 чи рядка 20.2, уточнюючий розрахунок подається за кожний звітний період, у якому значення рядка 21 декларації впливало на значення рядка 18 чи рядка 20.2.

     Отже, у випадку виправлення платником податку помилок у рядках поданої раніше декларації, в результаті чого збільшується сума бюджетного відшкодування, у додатку 3 та додатку 4, які подаються у складі уточнюючого розрахунку, відображаються вартісні показники (сума збільшення), які відповідають даним з колонки 6 уточнюючого розрахунку (рядок 20.2).

     У разі заповнення уточнюючого розрахунку при виправленні помилок, в результаті чого зменшується сума бюджетного відшкодування, кожна конкретна ситуація потребує детального аналізу податкової звітності та наявності інформації щодо повернутої платнику податку суми бюджетного відшкодування, а тому платник податків має можливість звернутись за отриманням індивідуальної податкової консультації в порядку, передбаченому ст. 52 ПКУ з детальним описом ситуації.

     Виправлення помилки, допущеної у додатку 3 та/або додатку 4 до декларації, яка не вплинула на суму бюджетного відшкодування (наприклад, неправильно вказані індивідуальний податковий номер, звітний податковий період) здійснюється наступним чином:

  • повторюється помилковий запис, вартісні показники сторнуються (показуються зі знаком «-»), далі наводиться правильний запис щодо операції з виправленими показниками (у тому числі і вартісні дані);
  • підсумковий рядок «Усього» не заповнюється.

     У випадку виявлення помилки у додатку 4 до декларації в реквізитах банківського рахунку, платник податку зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок, графи 4 та 5 якого повинні мати однакові показники, графа 6 – відповідно нульове значення показника, до якого додати додаток 4, в якому заповнюються виправлені реквізити банківського рахунку, період та задекларована сума бюджетного відшкодування.

За матеріалами «ЗІР: категорія 101.24»

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку