Новини

Неповний робочий час: як створити у М.E.Doc графік роботи працівника

06.02.2019

До відома користувачів М.E.Doc ! Неповний робочий час (неповний робочий тиждень або неповний робочий день) може встановлюватися на підприємстві за угодою між працівником та власником. У той же час власник зобов’язаний встановити неповний робочий час на прохання вагітної жінки, жінки, що має дитину до 14 років або дитину з інвалідністю; особи, що здійснює нагляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку. Це передбачено ст. 56 КЗпП України.

Оплата праці у таких випадках провадиться пропорційно до відпрацьованого часу або залежно від виробітку. А, отже, її розмір може бути менший за мінімальну заробітну плату (у 2019 році – 4173 грн.). Однак при оплаті праці має виконуватись умова: сума нарахованої зарплати повинна бути не менша, ніж частина від мінімальної заробітної плати, що припадає на фактично відпрацьований час.

Встановлення неповного робочого часу аж ніяк не впливає на обмеження обсягу трудових прав працівників. Зокрема, на оплату та надання днів тимчасової непрацездатності, щорічних відпусток тощо.

М.E.Doc нагадує користувачам, що реалізовано спеціальний додатковий модуль «Зарплата». Призначений цей модуль для розрахунку і нарахування зарплати, обліку та управлінн персоналом на малих та середніх підприємствах до 500 працівників.

Приклад

На підприємстві з 01.01.2019 р. встановлено неповний робочий час окремому працівнику (працює 5 днів на тиждень по 4 години – на 0,5 ставки).

Які налаштування слід зробити у модулі «Зарплата» для створення графіка неповного робочого часу (5 днів на тиждень по 4 години), щоб отримати правильний розрахунок заробітної плати?

Крок 1. Увійдіть в розділ Адміністрування та оберіть Налаштування.

Крок 2. Перейдіть до групи параметрів Графіки. У цій групі представлено 6 доступних у програмі графіків роботи працівників. Створіть новий графік роботи, натиснувши   , і надайте йому назву.

Приклад назви: 0,5 ставки – 4 год.

Збережіть новий графік. Для цього натисніть кнопку Зберегти.

Крок 3. Перейдіть до групи Періоди графіка та внесіть необхідні параметри: з 1 по 5 день тижня – по 4 год., 6 та 7 дні тижня – 0 год. (вихідні). Див. Рис. 1.

 

Рис. 1

Крок 4. У нижній частині вікна на вкладці Загальні у параметрах оберіть норму тривалості робочого часу – графік з 5-ти денним робочим тижнем по 8 годин (п’ятиденка погодинна) та здійсніть інші необхідні налаштування (див. рис. 2).

 

Рис. 2

Крок 5. У розділі Кадрові дані відкрийте карту співробітника за допомогою подвійного кліка по потрібному запису. Оберіть для працівника створений графік роботи (рис. 3).

 

Рис. 3

Крок 6. Відкрийте модуль Розрахунова відомість та оберіть потрібного працівника.

Крок 7. Натисніть кнопку Розрахунковий лист на панелі інструментів і отримайте розрахунок окладу за січень 2019 р. (рис. 4).

 

 

Рис. 4

За матеріалами Medoc.ua

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку