Новини

Щодо порядку виправлення помилки, допущеної в графі «Код ставки» ПН, якщо графа не заповнена, або заповнена з помилкою

18.01.2019

Який порядок виправлення помилки, допущеної в податковій накладній в графі «Код ставки», якщо графа не заповнена, або заповнена з помилкою?

     Відповідно до п. 21 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307, у разі здійснення коригування сум податкових зобов’язань, а також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, відповідно до ст. 192 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ) постачальник (продавець) товарів/послуг складає розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (далі – розрахунок коригування) за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної.

     Показники рядків I – IX розділу А податкової накладної є розрахунковими та формуються на підставі даних розділу Б, а тому коригування показників розділу Б призводять до зміни показників розділу А. 

     Таким чином показники рядків I – IX розділу А податкової накладної коригуються разом з коригуванням показників розділу Б.

     Виправлення помилок у розділі Б податкової накладної, що не пов’язані із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, зокрема у графі «Код ставки» ПН здійснюється методом «сторно».

      Тобто, якщо у ПН не заповнено графу «Код ставки», або зазначено помилковий код ставки, то у РК до такої податкової накладної її кількісні (вартісні) показники зазначаються зі знаком «-», та додається новий рядок, який містить правильні значення та зазначається відповідний код ставки.

     У полі «Дата складання» вказується дата, на яку було виявлено помилку.

     В обох рядках такого РК зазначається код причини коригування 104 та однакова група коригування

     Водночас, відповідно до п. 201.5 ст. 201 ПКУ для операцій, що оподатковуються, і операцій, звільнених від оподаткування, складаються окремі ПН Тому, якщо платник податку при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, у ПН зазначив код ставки на операції з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, то з метою виправлення помилки складається РК, в якому у табличній частині зі знаком «-» вказується обсяг операцій з постачання товарів/послуг, за якими зазначений код ставки за операціями, які звільнені від оподаткування, та складається нова ПН з кодом ставки на операції, які оподатковуються за ставкою 20 (7, 0) відсотків. В такому РК зазначається код причини коригування 102.

За матеріалами «ЗІР: категорія 101.16»
 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку