Новини

Що є аналогічним договором? Чи можна проводити оплату по договору, якщо вже є висновок ДАСУ розірвати договір?

27.03.2024
Тема:

Аби допомогти вам у задоволенні закупівельних процесів та запитів — ми завжди надаємо консультації відповідаючи на питання в нашому чаті на Інфобоксі. 

Сьогодні відповідаємо на актуальні питання за березень:

Що є аналогічним договором? Чи вірно розумію, що це має бути предмет за назвою або/та за кодом класифікатора.

В Законі "Про публічні закупівлі" відсутнє визначення терміну "аналогічний договір". Тож якщо Замовник у своїй тендерній документації вимагає надати аналогічний договір, а в Учасника виникають додаткові питання щодо того, що саме вважається під даною вимогою - необхідно уточнювати у Замовника, який договір буде вважатися аналогічним, наприклад, поставивши йому уточнююче запитання через систему. 

Фактично, аналогічний договір - це договір, що співпадає з предметом закупівлі по четвертому знаку (згідно коду класифікатору ДК 021:2015). 

Отже, замовник в тендерній документації самостійно встановлює вимогу щодо наявності документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного договору або аналогічних договорів, виходячи зі специфіки предмета закупівлі, з урахуванням частини четвертої статті 5 Закону та дотриманням принципів, закріплених у статті 3 Закону.

Чи можна проводити оплату по договору, якщо вже є висновок ДАСУ розірвати договір?

Якщо висновок ДАСУ вже є - Замовник, відповідно до Закону про публічні закупівлі - зобов'язаний усунути порушення, що зазначене аудиторською службою. В даному випадку - розірвати договір. 

Адже відповідно до частини 11 Статті 8 Закону

“Якщо замовник не усунув визначене у висновку порушення, що призвело до невиконання ним вимог, передбачених цим Законом, а також висновок не оскаржено до суду, орган державного фінансового контролю після закінчення строку на оскарження до суду, визначеного у частині десятій цієї статті, за результатами моніторингу вчиняє дії щодо притягнення до адміністративної відповідальності за порушення законодавства у сфері публічних закупівель. Номер протоколу зазначається в електронній системі закупівель наступного робочого дня з дня складання протоколу, а також зазначаються дата та номер відкриття провадження у справі протягом наступного робочого дня з дня отримання інформації про відкриття такого провадження.”

Та нагадаємо, що один із заходів, що вживає центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, відповідно до ст. 7  Закону частина 2 - не допускає здійснення платежів із рахунка замовника згідно з узятим фінансовим зобов’язанням за договором про закупівлю у випадках:

  •         відсутності або невідповідності встановленим законодавством вимогам необхідних документів, передбачених пунктом 1 цієї частини;
  •         відміни процедури закупівлі/спрощеної закупівлі;
  •         набрання законної сили рішенням суду про визнання результатів процедури закупівлі/спрощеної закупівлі недійсною та/або договору про закупівлю нікчемним;
  •         оскарження відповідно до статті 18 цього Закону на період призупинення процедури закупівлі;
  •         наявності відповідного рішення органу оскарження відповідно до статті 18 цього Закону.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку