Новини

Уточнення Декларації єдинника групи 4

18.03.2024
Тема:

Податківці Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП в інформаційному повідомленні на офіційному сайті (https://cvp.tax.gov.ua/ «Прес-центр» «Новини») повідомили, що ДПС України з метою належного адміністрування ЄП групи 4 та забезпечення контролю за повнотою справляння ЄП з юрociб листом від 11.03.2024 № 6680/7/99-00-04-03-03-07 роз’яснили таке.

У 2023 році платники ЄП групи 4 відповідно до п.п. 298.8.7 ПКУ мали право самостійно відмовитися від спрощеної системи оподаткування, а саме від статусу платника ЄП групи 4.

Водночас під час камеральних перевірок Податкових декларацій платника єдиного податку четвертої групи (далі — Декларація) контролюючим органом виявляються обставини, які впливають на винесення рішення щодо непідтвердження статусу платника ЄП групи 4 на 2024 piк.

Зокрема, згідно з п. 2971.1 ПКУ платники ЄП — власники, орендарі, користувачі на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, а також голови сімейних фермерських господарств, у тому числі щодо земельних ділянок, що належать членам такого сімейного фермерського господарства та використовуються таким сімейним фермерським господарством, зобов’язані подавати додаток з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання у складі податкової декларації за податковий (звітний) piк.

Мінімальне податкове зобов’язання (далі — МПЗ) — мінімальна величина податкового зобов’язання зі сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, розрахована відповідно до ПКУ. Сума МПЗ, визначених щодо кожної з земельних ділянок, право користування якими належить одній юридичній або фізичній особі, у тому числі фізичній особі — підприємцю, є загальним МПЗ (п.п. 14.1.1142 ПКУ). МПЗ визначається за період володіння (користування) земельною ділянкою, який припадає на відповідний податковий (звітний) piк (п.п. 381.1.4 ПКУ).

При цьому з огляду на п.п. 298.8.1 ПКУ сільгосптоваровиробники для переходу на спрощену систему оподаткування або щорічного підтвердження статусу платника ЄП подають, зокрема, не пізніше 20 лютого поточного року:

  • загальну податкову декларацію з податку на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок (сільськогосподарських угідь, (piллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень), та/або земель водного фонду внутрішніх водойм (озер, ставків та водосховищ), — контролюючому органу за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку);
  • звітну податкову декларацію з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки — контролюючому органу за місцем розташування такої земельної ділянки (юридичні особи).

Форму Декларації затверджено наказом МФУ від 19.06.2015 № 578. Зокрема, додаток 3 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік» є невід’ємною частиною Декларації (далі — Додаток 3) та подається як до звітної Декларації, так і до загальної Декларації.

Згідно з абз. 2 i 3 п. 2971.7 ПКУ платник ЄП групи 4 зобов’язаний збільшити визначену в Декларації за наступний за звітним податковий (звітний) рік суму ЄП, що підлягає сплаті до бюджету, на суму позитивного значення різниці між сумою загального МПЗ та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок. Тобто Додаток 3 з розрахунком МПЗ за 2022 рік сільгосптоваровиробники подають у складі Декларації на 2023 рік, Додаток 3 з розрахунком МПЗ за 2023 рік подають у складі Декларації на 2024 рік.

Отже, якщо сільгосптоваровиробники самостійно відмовляються від статусу платника ЄП групи 4 на 2024 рік (переходять на сплату інших податків і зборів) або контролюючі органи за результатами камеральних перевірок ухвалюють рішення про непідтвердження статусу платника ЄП, то такі суб’єкти господарювання зобов’язані визначити МПЗ за 2023 рік.

Податківці наголосили, що зараз ДПС України доопрацьовано програмне забезпечення, яке надає можливість платникам ЄП групи 4 (юрособам) під час подання Декларації сформувати Додаток 3 за два різних податкових періоди.

З огляду на особливості декларування ЄП групи 4 щодо подання Декларації на поточний рік, в якій визначають податкове зобов’язання з ЄП на поточний рік, а подання Додатка 3 (з розрахунком МПЗ) здійснюється за попередній piк, платникам, які самостійно відмовилися від статусу, або платникам, яким не підтверджено статус платника, податківці рекомендували задекларувати МПЗ шляхом подання уточнюючого Додатка 3 до Декларації на 2023 piк.

Також контролери нагадали, що відповідно до п.п. 69.38 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ тимчасово, на період з 1 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану, в разі самостійного виправлення платником податків з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених ст. 50 ПКУ, помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання, такий платник звільняється від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених п. 50.1 ПКУ, та пені.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку