Новини

Самостійне виправлення помилок у податковій звітності. Дізнайтесь про особливості нарахування пені

26.12.2018

При нарахуванні суми податкового зобов’язання, визначеного платником податку або податковим агентом, нарахування пені розпочинається після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов'язання.

Пеня нараховується за кожний календарний день прострочення у сплаті, включаючи день погашення, із розрахунку 100% річних облікової ставки НБУ, діючої на кожний такий день.

Нарахування пені закінчується у день зарахування коштів на відповідний рахунок органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, та/або в інших випадках погашення податкового боргу та/або грошових зобов'язань.

У разі внесення змін до податкової звітності внаслідок самостійного виявлення платником податку помилок відповідно до ст. 50 Податкового кодексу пеня, передбачена ст. 129 ПКУ не нараховується, якщо зміни до податкової звітності внесені протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного Кодексом.

Разом з тим, якщо зміни до податкової звітності здійснюються після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання за звітний період, за який виправляється помилка, то пеня нараховується за весь період заниження (починаючи з наступного дня за граничним терміном сплати податкових зобов’язань та підлягає сплаті до подання уточнюючого розрахунку).

Зазначена норма передбачена п.п. 129.1.3, п.п. 129.3.1 , п. 129.4, п. 129.9 ст. 129 Податкового кодексу.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку