Новини

ДПСУ перевірятимуть зарплатні платежі (ЄСВ, ПДФО та ВЗ) — затверджено дві методики

28.07.2023

Документ № 1 Хочете дізнатися як податківці перевірятимуть нарахування та сплату ЄСВ, ПДФО та ВЗ? Ознайомтеся зі свіженьким наказом ДПСУ «Про затвердження Методики проведення перевірки достовірності, повноти нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та військового збору» від 04.05.2023 р. № 322.

Ця Методика нагадує короткий лікбез для початківців про правила нарахування та сплати ЄСВ, ПДФО та ВЗ, а також щодо звітування. Ми ж то з вами знаємо більше . Але знати, що перевірятимуть податківці, не буде зайвим.

ПДФО та ВЗ При проведенні перевірки достовірності та повноти нарахування ПДФО та ВЗ податківці будуть досліджувати питання щодо:

  • повноти визначення податковим агентом об’єкта оподаткування ПДФО та ВЗ при нарахуванні (виплаті) доходів платникам податків у вигляді зарплати, винагород за договорами ЦПХ за виконання робіт (надання послуг), інших виплат фізичним особам (як у грошовій, так і негрошовій формі);
  • правомірності застосування ПСП та її розміру;
  • надання поворотної фінансової допомоги фізичним особам та включення до об’єкта оподаткування суми такої допомоги, не повернутої у визначений відповідною угодою термін;
  • правильності нарахування (виплати) та оподаткування окремих видів доходів, визначених ст. 170, 172 та 173 ПКУ;
  • оподаткування доходу, нарахованого (виплаченого) ФОП від здійснення ним підприємницької діяльності, якщо така особа не надала копію документа, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності, або в разі нарахування (виплати) доходу за виконання певної роботи та/або надання послуги згідно з договорами ЦПХ, коли буде встановлено, що відносини за таким договором фактично є трудовими, а сторони договору можуть бути прирівняні до працівника чи роботодавця відповідно до пп. 14.1.195 та 14.1.222 ПКУ;
  • правильності застосування до розміру ставок ПДФО залежно від виду доходу;
  • наявності кредиторської заборгованості з ПДФО та ВЗ.

ЄСВ Стосовно ЄСВ податківці знають, що для ЄСВ:

1) відповідно до ч. 16 ст. 25 Закону про ЄСВ строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені не застосовується. Тож варто помилки виправляти незалежно від того, коли вони були допущені;

2) обчислення ЄСВ за минулі періоди здійснюється виходячи з розміру ЄСВ, що діяв на день нарахування (обчислення, визначення) заробітної плати (доходу), на яку відповідно до Закону про ЄСВ нараховується ЄСВ.

Шукати податківці будуть такі порушення:

  • заниження бази нарахування ЄСВ;
  • неправомірне застосування розміру ЄСВ;
  • заниження максимальної величини, на яку нараховується ЄСВ;
  • ненарахування ЄСВ на суми різниці між розміром МЗП та фактично нарахованої заробітної плати роботодавцями тощо.

Заповнення звітності Щодо цього питання податківці будуть контролювати:

  • чи збігаються відображені у звітності персоніфіковані дані про суми нарахованого (виплаченого) на користь фізосіб доходу та нарахованих (перерахованих) до бюджету ПДФО та ВЗ з даними відомостей нарахування зарплати та кредитовим і дебетовим оборотами на відповідних бухгалтерських рахунках;
  • відповідність зазначених у звітності ознак виплаченого доходу фактично нарахованому (виплаченому) доходу;
  • чи відповідає відображена у звітності ознака ПСП розміру фактично наданої пільги;
  • відповідність зведених даних звітності про оподаткування процентів, виграшів (призів) у лотерею, доходів від продажу сільськогосподарської продукції, інформації про бюджетні гранти даним первинних документів і рахунків бухгалтерського обліку.

Окремо у п. 4.4 Методики № 322 є приклади алгоритмів зіставлення даних поданих вами Податкових розрахунків з іншими звітними даними платників податків, відомостями інформаційних систем ІКС ДПС та первинними документами.

Документ № 2 ДПСУ також видано наказ від 09.06.2023 р. № 444, яким затверджено Методику проведення перевірки загальних положень податкового та іншого законодавства України, контроль за дотриманням якого покладено на податкові органи. З-поміж іншого цікавим є додаток 3, у якому наведено Примірний перелік операцій, що можуть свідчити про ризики в діяльності платника податків. Зокрема, у його пп. 25 та 26 є таке:

  • п. 25 — відсоток утриманої суми ПДФО та ВЗ нижче за 10 % суми виплаченого доходу у вигляді зарплати;
  • п. 26 — нарахування зарплати у сумі менше законодавчо встановленого розміру МЗП за наявності доходу за попередній звітний період у сумі 1 млн грн та більше.

Тож радимо ознайомитися із зазначеними документами: можна почерпнути для себе чимало інформації щодо того, що може зацікавити контролюючі органи.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку