Новини

Чи правомірно залучати осіб з інвалідністю до роботи в нічний та надурочний час?

31.05.2023
Тема:

Відповідно до вимог статей 55 та 63 Кодексу законів про працю України, робота осіб з інвалідністю у нічний час та залучення даних осіб до надурочних робіт допускається лише за їх згодою і за умови, що це не суперечить медичним рекомендаціям.

Особі, яку визнано особою з інвалідністю, крім довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (далі – МСЕК), МСЕК видається індивідуальна програма реабілітації (далі – ІПР) за формою, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України.

В ІПР зазначаються види та обсяги необхідного соціального захисту особи з інвалідністю, зокрема відомості про придатність до відповідної професії: у повному обсязі, з обмеженням обсягу виконуваних робіт та визначенням тривалості робочого дня.

До ІПР включено докладний опис усіх чинників та елементів майбутньої трудової діяльності особи з інвалідністю, обов’язково вказуються: протипоказання за станом здоров’я особи з інвалідністю до професійної діяльності; показані умови праці (важкість, напруженість, режим праці та відпочинку, форма організації праці, санітарно-гігієнічні чинники).

Отже, якщо працівник, який є особою з інвалідністю однієї з груп, надав згоду на роботу у нічний чи понаднормативний час і в його ІПР відсутні будь-які застереження щодо такого режиму роботи, то такого працівника можна залучати до надурочних робіт та роботи у нічний час.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку