Новини

В Україні запущено процес дерусифікації: які заходи передбачаються?

08.05.2023

27.04.2023 р. оприлюднено Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» від 21.03.2023 р. № 3005-IX (далі — Закон № 3005). Таким чином, у додаток до декомунізації в нашій державі розпочинається процес дерусифікації.

Відповідно до ст. 3 Закону № 3005 російська імперська політика, визначення якої наведено в п. 2 ч. 1 ст. 2 цього Закону, визнається злочинною та засуджується. Виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки російської імперської політики (див. п. 4 ч. 1 ст. 2 Закону № 3005) в Україні забороняються, крім випадків, передбачених ч. 2 ст. 5 Закону № 3005. Якщо коротко, то згадки і відображення такої символіки можливі лише в історичних та автентичних документах і речах, створених до набрання чинності цим Законом і які зберігаються у відповідному порядку і місцях.

А в публічному просторі України планується позбавитись усіх атрибутів, пов’язаних з будь-якими згадками чи натяками на російське, починаючи з часів Російського царства, Російської імперії, всіх видів державності в Росії та сучасної РФ: пам’ятні знаки мають бути демонтовані, а особливо цінні за рішеннями місцевих рад чи військових адміністрацій переміщені в музеї; перейменуванню підлягають назви об’єктів благоустрою (вулиці, сквери, площі тощо) та інші об’єкти і навіть населені пункти. При цьому йдеться не лише про назви, що містять прив’язку до Росії, а і умовно російські назви (наприклад, Южне, Южноукраїнка, Сєвєродонецк, Октябрьська, Первомайська і т. п.).

На проведення відповідних заходів у межах компетенції органи місцевого самоврядування та військові адміністрації мають півроку з дня набрання чинності Законом № 3005. Щодо перейменування населених пунктів ці органи мають півроку на проведення консультацій з населенням та подачу пропозицій ВРУ, яка своєю чергою матиме ще три місяці на їх розгляд.

Закон № 3005 набирає чинності 27.07.2023 р.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку