Новини

Податківці пояснили, як оподатковується ВЗ сума разової нецільової допомоги

03.04.2023
Тема:

У свіжому роз’ясненні в категорії 126.02 ЗІР податківці зауважили, якщо роботодавець надає окремим працівникам матеріальну допомогу, яка отримується за їх заявами у зв’язку з особистими обставинами без встановлення цілей або напрямів її витрачення та носить разовий характер, наприклад на вирішення соціально-побутових потреб, то сума такої допомоги є нецільовою благодійною допомогою та оподатковується, з урахуванням п. 170.7 ПКУ.

Зокрема відповідно до п.п. 170.7.3 ПКУ, не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абз. 1 п.п. 169.4.1 ПКУ (розмір місячного ПМПО на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень).

Оскільки об’єктом оподаткування ВЗ, згідно з п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ є доходи, визначені ст. 163 ПКУ, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, то суми разової нецільової благодійної допомоги оподатковуються наступним чином:

  • в сумі, яка не перевищує граничний розмір неоподаткованого доходу (у 2021 році — 3180,00 грн, у 2022 році — 3470,00 грн, у 2023 році — 3760,00 грн) — не оподатковуються ПДФО та ВЗ;
  • в частині перевищення суми допомоги зазначеного розміру — оподатковується на загальних підставах.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку