Новини

Діджиталізація українських громад: у країні стартував проект «Громада 4.0»

17.03.2023
Тема:

15 березня, за участі заступника Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександри Азархіної відбулась презентація акселератора цифрової стійкості «Громада 4.0».
Громади, які приєднаються до цього проекту, отримають експертну підтримку в питанні цифрової трансформації своєї діяльності. Зокрема, завдяки програмі громади зможуть розробити власні цифрові продукти, готові до пілотування.
Запуск програми є частиною комплексної стратегії Мінінфраструктури з посилення інституційної спроможності громад, зокрема щодо використання цифрових інструментів та ефективного проектного менеджменту. 
«Наявні виклики вимагають від місцевого самоврядування більшої залученості у процеси планування та відновлення регіонів. Коли ми говоримо про посилення спроможностей громад, то перш за все робимо акцент на використанні цифрових інструментів управління, які в рази підвищують ефективність та прозорість процесів. 


Одним із таких інструментів є Електронна система управління відбудовою. Для ОМС система відкриває доступ до бази типових проектів, які можна адаптувати під власні потреби. Вона запроваджує зручний механізм долучення представників громади до планування та реалізації проектів, а також надає можливість презентувати свій проєкт для максимально широкого кола міжнародних донорів та приватних інвесторів, щоб отримати фінансування.
Власне тому так важливо, щоб вже зараз ОМС оперативно підключались до Реєстру пошкодженого та знищеного майна та вносили дані про пошкодження. Вони є основою для подальшого планування відновлення країни, а також ключова підстава для майбутнього стягнення репарацій з країни-агресора», – розповіла Олександра Азархіна.


За словами заступника Міністра, Міністерство наразі працює над системним переосмислення планування регіонального розвитку на основі сучасних технологій та відкритих даних. 
«Спільно з партнерами ми розробляємо Геоінформаційну систему, яка фактично дозволить створити соціально-економічний портрет кожного регіону та громади. Це дозволить бачити реальну ситуацію з роботою в регіоні, фіксувати зміни в структурі населення, оцінювати наявні інвестиційні можливості та потенційні точки зростання. Вкотре наголошу, що наше ключове завдання у рамках відновлення України - це запровадити нову логіку рішень, де в основі завжди лежать верифіковані та актуальні дані», – розповіла Олександра Азархіна. 


Вона наголосила, що для допомоги громадам будуть створені Офіси підтримки реформ при органах місцевого самоврядування. Вони надаватимуть технічну та консультаційну підтримку щодо планування та реалізації проектів, впровадження цифрових інструментів та підвищення ефективності управління громадою.
Своєю чергою Мінінфраструктури розраховує на підтримку громад та конструктивний діалог щодо розвитку регіональної політики. 
Акселератор цифрової стійкості «Громада 4.0 розроблений міжнародною організацією SocialBoost в партнерстві з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури, Міністерство цифрової трансформації України та за підтримки ULEAD з Європою / ULEAD with Europe.
 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку