Новини

Митний безвіз набирає обертів.

06.03.2023
Тема:

Він запрацював з 1 жовтня 2022 року та спрямований на пришвидшення переміщення товарів між країнами Європейського регіону – менше бюрократії на митниці, менше можливостей для зловживань, обмін даними із сусідніми митницями в режимі реального часу.
 
З початку дії положення Конвенції про процедуру спільного транзиту оформлено 1744 транзитних декларацій, повідомляють у Держмитслужбі.
Зокрема, в лютому 2023 року в країнах – учасницях Конвенції було завершено 365 переміщень, розпочатих в Україні.
Загальна кількість таких переміщень за 5 місяців склала 1118.
А по 626 деклараціях спільного транзиту товари були успішно доставлені до митниць призначення на митній території України (у лютому 2023 року – 204).
 
До того ж, у законі 2510 про митний безвіз знайшла відображення норма, яку я пропонувала ще 3 роки тому: підприємства отримали право застосовувати окремі спрощення, як то загальна фінансова гарантія (а не на кожну поставку) та процедура випуску за місцезнаходженням (здійснення митних формальностей на власному складі), які були доступні лише для авторизованих економічних операторів.
 
До речі, це був перший закон, що розглядався в парламенті за спеціальною євроінтеграційною процедурою (остаточна версія проєкту перед голосуванням у залі має отримати висновки уряду та профільного комітету щодо відповідності законодавству ЄС).
 
Реалізація саме таких кроків (а не просто бажання влади), більшість з яких ще попереду, наближає Україну до членства в Європейському Союзі.

Членство в Європейському Союзі передбачає обов'язкове застосування Україною Митного кодексу ЄС як єдиного документу для країн-учасниць, адаптацію до положень якого маємо впроваджувати поступово та наполегливо.
 
Саме тому 28 лютого 2023 року у співавторстві з колегами податкового комітету зареєстрували проєкт №9014-1 щодо подальшого удосконалення транзитних процедур.
 
Основна мета законопроєкту – поширення окремих технічних складових спільного транзиту на "внутрішній транзит" (переміщення товарів між внутрішніми митницями на території України), а також подальша імплементація положень спільного транзиту.
 
Проєкт, зокрема, передбачає:
? можливість застосовувати транзитне спрощення, отримане в рамках Конвенції про спільну транзитну процедуру, при переміщенні товарів внутрішнім транзитом;
? здійснення митного контролю товарів, що переміщуються на умовах спільного транзиту, у першочерговому порядку;
? приведення механізму ідентифікації товарів при транзиті у відповідність до  митного законодавства ЄС;
? імплементацію у митне законодавство України таких транзитних спрощень, як "статус авторизованого вантажовідправника МДП" та "статус авторизованого вантажоодержувача МДП", що спростить процедури митного оформлення товарів при Міжнародних Дорожніх Перевезеннях (або TIR).
 
Хочеться сподіватися, що, крім бажання адаптації митного законодавства України до європейського, діюча влада відмовиться від використання митниці у тіньових фінансових оборудках та знайде можливості для відновлення ролі митних органів у системі економічної безпеки держави.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку