Новини

Відповідальність за порушення термінів розрахунків у сфері ЗЕД

05.03.2023
Тема:

Фахівці ГУ ДПС у м. Києві в інформаційному повідомленні на офіційному сайті (kyiv.tax.gov.ua «Прес-центр» «Новини») нагадали, що відповідно до ч. 1 ст. 13 Закону України «Про валюту і валютні операції» від 21.06.2018 № 2473-VIII (далі — Закон № 2473) Нацбанк має право встановлювати граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, а також мінімальні граничні суми операцій, на які поширюються встановлені граничні строки розрахунків.

У разі встановлення Нацбанком граничного строку розрахунків за операціями резидентів з імпорту товарів їх поставка має здійснюватися у строки, зазначені в договорах, але не пізніше встановленого граничного строку розрахунків з дня здійснення авансового платежу (попередньої оплати) (ч. 3 ст. 13 Закону № 2473).

Відповідальність за порушення резидентом строків розрахунків встановлено ч. 5 ст. 13 Закону № 2473 у вигляді нарахування пені за кожен день прострочення в розмірі 0,3 % суми неодержаних грошових коштів за договором (вартості недопоставленого товару) в національній валюті (в разі здійснення розрахунків за зовнішньоекономічним договором (контрактом) у національній валюті) або в іноземній валюті, перерахованій в національну валюту за курсом НБУ, встановленим на день виникнення заборгованості. Загальний розмір нарахованої пені не може перевищувати суми неодержаних грошових коштів за договором (вартості недопоставленого товару).

Водночас Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» від 12.05.2022 № 2260-ІХ, який набув чинності 27.05.2022, ст. 16 Закону № 2473 було доповнено п. 13, відповідно до якого відповідальність, передбачена ч. 5 ст. 13 Закону № 2473, не застосовується до резидентів — суб’єктів господарювання, які вчинили відповідне правопорушення через те, що імпортні операції не можуть бути завершені внаслідок дії постанови КМУ «Про застосування заборони ввезення товарів з російської федерації» від 09.04.2022 № 426.

Таким чином, до резидентів, які під час проведення імпортних операцій з резидентами російської федерації порушили встановлені граничні строки розрахунків за операціями з імпорту товарів, відповідальність, передбачена ч. 5 ст. 13 Закону № 2473, починаючи з 27.05.2022 не застосовується.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку