Новини

Як підтвердити статус критично важливого підприємства – податківці почали видавати необхідні довідки

17.02.2023
Тема:

Нещодавно Федерація Работодавців України закликала Державну податкову службу України та Голову профільного комітету Верховної Ради України терміново вирішити питання видачі підприємствам довідок, необхідних для визнання їх критично важливими для економіки в цілях бронювання військовозобов’язаних працівників.

Нагадаємо, постановою КМУ № 76 затверджено Порядок та критерії визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період в цілях бронювання військовозобов`язаних працівників.

Визначення підприємства критично важливим здійснюється за умови відповідності трьом з семи критеріїв.

Одним з критеріїв, який підлягає підтвердженню, є загальна сума податків, зборів, платежів, нарахованих, утриманих та сплачених до державного і місцевих бюджетів, крім митних платежів, протягом звітного податкового року, яка має перевищує еквівалент 1,5 млн. євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом НБУ за той самий період, що підтверджується довідкою контролюючого органу, в якому на обліку перебуває підприємство.

Ще одним з критеріїв, що підлягає підтвердженню, є відсутність заборгованості із сплати ЄСВ, що підтверджується довідкою про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, або витягом з інформаційної системи органів ДПС щодо статусу розрахунків платника з бюджетом та цільовими фондами, засвідченим керівником підприємства.

Однак при зверненні підприємств за отриманням таких довідок органи податкової служби масово відмовляли підприємствам, аргументуючи відсутністю форм довідок та відповідного порядку їх оформлення та видачі.

Такі обставини значно гальмували отримання необхідних документів для підтвердження відповідності цим критеріям, що робить нову процедуру бронювання практично непрацюючою.

Наразі маємо певні зрушення.

ДПС своїм листом-роз’ясненням для регіональних підрозділів рекомендувала їм для цілей підтвердження статусу критично важливого підприємства надавати інформацію про загальну суму нарахованих та сплачених до зведеного бюджету податків, зборів, платежів:

  • за платником в цілому по Україні;  
  • за період, який розпочинається 01 січня 2022 року і закінчується 31 грудня 2022 року.

Тому, просимо всі підприємства, які отримували відмови від органів податкової служби взяти собі цю інформацію до використання цю інформацію.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку