Новини

Мінсоцполітики: особи, потерпілі від нещасного випадку на виробництві, отримають страхові виплати за грудень 2022 р. у повному обсязі

16.02.2023
Тема:

У зв’язку з припиненням Фонду соціального страхування України (ФССУ) та непроведенням ним страхових виплат за грудень 2022 р. потерпілим на виробництві, деякі громадяни не змогли вчасно отримати належні кошти на оплату таких соціальних послуг, як спеціальний медичний догляд, побутове обслуговування, технічні та інші засоби реабілітації тощо.

Серед пріоритетів Міністерства соціальної політики – ефективне та вчасне забезпечення страхових виплат громадянам за всіма напрямками. З метою врегулювання проблеми заборгованості по соціальних послуг для потерпілих на виробництві, Міністерством розроблено проект постанови Уряду, яка дасть можливість спрямувати фінансовий ресурс на погашення заборгованості за грудневими виплатами на:

  • спеціальний медичний догляд;
  • постійний сторонній догляд;
  • побутове обслуговування;
  • додаткове харчування;
  • лікування потерпілих та їх медичну реабілітацію;
  • санаторно-курортне лікування;
  • технічні та інші засоби реабілітації;
  • очне протезування, придбання окулярів і контактних лінз;
  • слухові апарати;
  • лікарські засоби та вироби медичного призначення;
  • бензин, ремонт і техобслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування.

Проект постанови вже винесено на розгляд Кабінету Міністрів і найближчим часом вона буде ухвалена на засіданні Уряду.

Одночасно  Міністерство соціальної політики підготувало проєкти рішень КМУ, які забезпечать можливість отримання потерпілими на виробництві, які цього потребують,  допоміжних засобів реабілітації (ДЗР)  від Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (ФСЗІ) за кошти державного бюджету.

Наразі триває процес врегулювання передання від Пенсійного фонду до ФСЗІ копій медичних складових особових справ потерпілих від нещасного випадку. На підставі цих документів Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю зможе забезпечити належне та вчасне надання потерпілим необхідних засобів реабілітації.

Крім того, наразі готується проект постанови КМУ, яка передбачатиме можливість забезпечення потерпілих на виробництві медичними засобами (пелюшки, підгузки, слухові апарати, очні протези, катетери тощо) за кошти державного бюджету через систему охорони здоров’я.

Потерпілі від нещасного випадку, які потребують соціальних послуг (таких як постійний сторонній догляд та побутове обслуговування) зможуть отримувати їх від надавачів послуг. Відшкодовуватиме закупівлю  відповідних соцпослуг для Пенсійний фонд України.

Для реалізації зазначеного механізму Мінсоцполітики наразі розробляється відповідний проект постанови Уряду. Питання забезпечення спеціальним  медичним доглядом також буде законодавчо врегульовано у найближчий час.

Щодо необхідних лікарських засобів, Міністерство соціальної політики спільно з Міністерством охорони здоров’я розробляють нормативний акт, що дозволить розширити програму реімбурсації (відшкодування) лікарських засобів з урахуванням препаратів, необхідних для потерпілих від нещасного випадку та  профзахворювань.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку