Новини

Верховна Рада України прийняла законопроект щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях

08.02.2023
Тема:

Верховна Рада України прийняла у першому читанні за основу проект Закону про внесення змін до Закону України "Про оборонні закупівлі" щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях (крім відомостей про закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю) із забезпеченням захищеності державних замовників від воєнних загроз на період дії правового режиму воєнного стану в Україні (реєстр. №8381).

За визначенням ініціаторів проекту, він спрямований на забезпечення дії, на рівні закону, на період впровадження правового режиму воєнного стану в Україні, визначальних принципів оборонних закупівель, передбачених Законом України «Про оборонні закупівлі».

Зокрема, проектом пропонується:

  • визначити принципи оборонних закупівель під час воєнного стану;
  • запровадити звітування про оборонні закупівлі (крім відомостей про закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю) державними замовниками у сфері оборони (службами державного замовника) в частині відомостей, оприлюднення яких є одночасно необхідним для прозорості закупівельного процесу та таким, що забезпечить захищеність державних замовників від воєнних загроз;
  • встановити вимогу щодо оприлюднення в електронній системі закупівель звіту про договір про оборонну закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, та повідомлення про внесення змін до істотних умов такого договору (крім відомостей про закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю).

Крім того, у проекті передбачається вимога щодо оприлюднення в електронній системі закупівель звіту про договір про оборонну закупівлю, укладеного без використання електронної системи закупівель, повідомлення про внесення змін до істотних умов такого договору, що «неоприлюднені у період з 24 лютого 2022 року по день набрання чинності цим Законом».

Також законопроектом вносяться технічні зміни до Закону України «Про оборонні закупівлі», який приводиться у відповідність до змін, внесених Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та інших законодавчих актів України щодо здійснення оборонних та публічних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану» №2526-IX від 16.08.2022.

За матеріалами ВРУ

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку