Новини

Кабмін затвердив Порядок розірвання трудового договору за станом здоров’я

10.01.2023

Кабмін ухвалив постанову від 27.12.2022 № 1449 (далі — постанова № 1449), якою затвердив Порядок розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця (власника або уповноваженого ним органу, фізичної особи, яка використовує працю найманих працівників) у зв’язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я за наявності в нього права на призначення дострокової пенсії за віком (далі — Порядок № 1449).

Звертаємо увагу, що Порядок № 1449 визначає механізм розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця у зв’язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я тільки у випадку, коли на день звільнення працівнику залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку, установленого ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV (далі — Закон № 1058), та у працівника є страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, визначеному абз. 1 ч. 1 ст. 28 Закону № 1058.

Документом, який підтверджує невідповідність працівника займаній посаді за станом здоров’я, може бути:

  • довідка ЗОЗ, яка містить інформацію про підсумковий висновок лікарсько-консультативної комісії щодо зміни місця роботи, зазначену в журналі запису висновків такої комісії;
  • повідомлення роботодавцю щодо групи інвалідності та її причини, або виписка з акта огляду медико-соціальної експертної комісії, або індивідуальна програма реабілітації (якщо особа її надала);
  • медична довідка про проходження попереднього (періодичного) медичного огляду працівника певної категорії, видана комісією з проведення медичних оглядів ЗОЗ.

На підставі одного із цих документів роботодавець має вжити заходів для переведення працівника за його згодою на іншу роботу тимчасово чи без обмеження строку за наявності відповідних вакансій. Якщо відповідних вакансій немає, складають акт про це.

Якщо працівник відмовився від переведення на іншу роботу, роботодавцю необхідно отримати від профспілки згоду на звільнення у зв’язку з виявленою невідповідністю займаній посаді за станом здоров’я, за винятком випадків, коли звільняється працівник, який не є членом профспілки, що діє на підприємстві, та коли на підприємстві немає профспілки.

Відмова працівника, щодо якого установлено невідповідність займаній посаді за станом здоров’я, від переведення на іншу роботу або відсутність відповідних вакансій для його переведення може бути підставою для розірвання трудового договору за п. 2 ч. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України від 10.12.1971 № 322-VIII.

Про процедуру звільнення за станом здоров’я в інших випадках читайте на с. 30 газети «Медична бухгалтерія», № 18/2022.

Постанова № 1449 набрала чинності 30 грудня 2022 року.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку