Новини

Затверджено офіційний перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії – які пільги передбачено для бізнесу

14.12.2022
Тема:

6 грудня Кабмін прийняв постанову № 1364 щодо переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією.

Передбачається, що бізнес, який працює на таких територіях може не сплачувати екоподаток на час війни. Аналогічні пільги запроваджено по платі за землю, податку на нерухоме майно, відмінному від земельної ділянки, за об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, у тому числі їх частки, а також загальне мінімальне податкове зобов’язання за землю за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки.

Варто зауважити, що в рамках дерегуляції та підтримки бізнесу, ще у березні 2022 року Законом №2142-ІХ було внесено зміни до Податкового кодексу України, яким тимчасово, з 1 січня 2022 року по 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано воєнний стан, не нараховується та не сплачується екологічний податок компаніями на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями росії.

При цьому, перелік таких територій визначається Кабінетом Міністрів України. Тож компанії понад півроку не мали можливості скористатись цим інструментом державної підтримки.

Так, перелік затверджується Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій за погодженням з Міністерством оборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій. Це – аналогічний механізм, який лежить в основі постанови Кабміну №457 і служить підставою для нарахування допомоги окремим постраждали від війни категоріям населення.

Оновлювати перелік мають не рідше ніж двічі на місяць.

Європейська Бізнес Асоціація зверталась до Уряду із відповідним проханням декілька разів протягом цього року. Зокрема, враховуючи, що карта ведення активних бойових дій постійно змінюється і деякі території вже вдалось звільнити від окупації супротивника, розуміння механізму отримання цієї податкової пільги є вкрай важливим для подальшого планування діяльності бізнесу та розрахунку його фінансового забезпечення. Тож спільнота щиро вітає це рішення!

Водночас, бізнес з нетерпінням очікує на опублікування офіційних роз’яснень Податкової служби щодо застосування даних пільг та складання звітності.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку