Новини

Уряд відкрив шлях для закупівлі державою та громадами імпортного енергообладнання на час підвищеного попиту

15.11.2022
Тема:

Закупівлі державою, територіальними громадами та об’єднаними територіальними громадами обладнання, необхідного для відновлення та забезпечення стабільної роботи енергосистеми не підпадатимуть під дію вимог закону «Про публічні закупівлі» про локалізацію.  Про це йдеться в постанові Кабінету Міністрів України №1261.

«На сьогодні одним з ключових завдань є забезпечення стабільної роботи енергосистеми України. Йдеться про відновлення енергомереж, що постраждали в результаті ударів держави-терориста, відбудови зруйнованих мереж на звільнених територіях Харківщини, Херсонщини тощо. А також про посилення міцності системи.

У зв’язку із дефіцитом чи відсутністю необхідних товарів вітчизняного виробництва дещо раніше було ухвалено рішення про звільнення постачання необхідного обладнання від сплати ПДВ та ввізного мита. Нинішнім рішенням ми дозволили закуповувати його також без урахування вимог законодавства про локалізацію», - зазначила Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Урядове рішення передбачає, що вимоги до локалізації, визначені пунктом 61 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про публічні закупівлі»  не застосовуються до товарів та послуг, операції з постачання яких в рамках боротьби з COVID-19 звільнено від оподаткування ПДВ та сплати ввізного мита згідно з Постановою № 224 від 20 березня 2020 р.

Саме змінами до постанови № 224 Уряд 9 листопада 2022 року вніс до переліку товарів, що будуть завозитись в Україну без сплати ввізного мита та ПДВ генератори, трансформатори та інше обладнання, необхідне для відновлення та забезпечення стабільної роботи енергосистеми. 

Таким чином, попри те, що це обладнання наявне в переліку Закону «Про публічні закупівлі», вимоги до локалізації на нього тимчасово не розповсюджуватимуться.

Нагадаємо, що згідно з Законом «Про публічні закупівлі» замовник може здійснювати закупівлі низки товарів лише, якщо ступінь локалізації їх виробництва дорівнює чи перевищує певний рівень (в 2022 році це 10%, в 2023 році – 15% тощо). 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку