Новини

Річна споживча інфляція прискорилась із 24,6% у вересні до 26,6% у жовтні

10.11.2022
Тема:

Ціни за жовтень зросли на 2,5%. 

Через сезонні фактори, падіння виробництва, воєнні дії найбільшими темпами у жовтні продовжували зростати ціни на яйця - відразу на 60,5%. Водночас, під кінець звітного місяця ціна на них, за даними Мінагро, стабілізувалась. Загалом продукти харчування за місяць подорожчали на 4,2%.

Лідером здешевлення за місяць стали пасажирські ж/д перевезення - "мінус" 5,1% за жовтень.

Інфляція залишається висхідною, але контрольованою. Цьому сприяє відносна курсова стійкість, жорстка монетарна політика НБУ, зафіксовані ЖК- тарифи на газ, тепло, е/е для населення, трохи кращий ніж очікувалось врожай.

Зважаючи на війну, яка досить часто призводить до гіперінфляції, поточний рівень зростання цін в Україні є помірним. 

Річна інфляція більше 20% у жовтні зафіксована у Туреччині (85,5%), Молдові (34,6%), Литві (23,6%), Естонії (22,5%), Латвії (21,8%), Угорщині (21,1%). Це країни, в яких не має війни, фізичних руйнувань, втрат у ланцюгах поставок, здорожнілої логістики, відключень в е/е.

На цьому фоні втримання інфляції під час війни у межах 30% за підсумками 2022 р. є дійсно хорошим результатом, що створюватиме підґрунтя для швидшої макроекономічної стабілізації наступного року, із завершенням активних бойових дій та початком повноцінної відбудови нашої країни.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку