Новини

Реєстрація податкових накладних

28.10.2022

Яким чином заповнити розрахунок коригування до податкової накладної, складеної на дату отримання попередньої оплати, якщо в податковій накладній було відображено декілька рядків з різними видами номенклатури товару, а відвантажений товар належить до однієї номенклатури, яка не зазначалась в такій податковій накладній?

Згідно з п. 21 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 26.01.2016 за № 137/28267 (далі – Порядок № 1307), у разі здійснення коригування сум податкових зобов’язань, а також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, відповідно до

ст. 192 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями, постачальник (продавець) товарів/послуг складає розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (далі – розрахунок коригування) за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної.

Порядок складання розрахунку коригування та його реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) аналогічний порядку, передбаченому для податкових накладних, крім випадків, передбачених Порядком № 1307.

Згідно з пунктом 23 Порядку № 1307 у разі коригування кількісних та/або вартісних показників табличної частини розділу Б податкової накладної у зв’язку зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадку повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником (продавцем) суми попередньої оплати товарів/послуг розрахунок коригування заповнюється у такому порядку:

  •      показники рядка податкової накладної, що коригується, зазначаються із знаком «–» окремо в кожній графі;
  •      додається(ються) новий(і) рядок(ки) з виправленими показниками (за потреби), якому(им) присвоюється новий черговий порядковий номер, що не зазначався в податковій накладній;
  •      рядку податкової накладної, що коригується, зазначеному із знаком «–», та новому(им) рядку(ам) з виправленими показниками, що його замінює(ють), присвоюється однаковий порядковий номер групи коригування, який зазначається у графі 2.2 табличної частини розділу Б розрахунку коригування, та наводиться однакова причина коригування.

Кількість груп коригування у розрахунку коригування може бути необмежена.

Кожній групі коригування присвоюється окремий наступний порядковий номер.

Наприклад, якщо у податковій накладній, зареєстрованій в ЄРПН та виданій платнику податку, заповнено чотири рядки з різними видами (номенклатурою) товару, а потрібно замінити одним видом номенклатури, якої не було зазначено у податковій накладній, то розділ Б розрахунку коригування до такої податкової накладної заповнюється таким чином:

  •      чотири рядки з різними видами номенклатури товару у розрахунку коригування зазначаються зі знаком «–» (рядки обнуляються);
  •      п’ятим рядком зі знаком «+» зазначається новий вид номенклатури товару.

При цьому в кожному з рядків у графі 2.1 зазначається код причини коригування 104 («зміна номенклатури»), а у графі 2.2 – однаковий номер групи коригування.

За матеріалами  Головного управління ДПС у Харківській області

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку