Новини

Передача в оренду нерозподілених земель і не витребуваних часток (паїв) місцевими радами в умовах воєнного стану

26.10.2022

Нагадаємо, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» від 24.03.2022 р. № 2145-IX (детальніше див. газету «Місцева рада», № 4/2022, с. 6) було визначено спрощену процедуру передачі в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, з-поміж іншого, земельних ділянок, що залишилися у колективній власності колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, нерозподілених та невитребуваних земельних ділянок і земельних часток (паїв) з урахуванням особливостей нового п.п. 2 п. 27 розд. X «Перехідні положення» Земельного кодексу України від 25.10.2001 р. № 2768-III (далі — ЗКУ).

При цьому п.п. 2 п. 27 розд. X «Перехідні положення» ЗКУ кореспондує з ч. 3 ст. 13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» від 05.06.2003 р. № 899-IV, відповідно до якої нерозподілені земельні ділянки, невитребувані частки (паї) після формування їх у земельні ділянки за рішенням відповідної ради можуть передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням на строк до дня державної реєстрації права власності на таку ділянку, про що зазначається у договорі оренди, а власники земельних часток (паїв) чи їх спадкоємці, які не взяли участі у розподілі земельних ділянок, повідомляються про результати проведеного розподілу у письмовій формі.

На це звертає увагу Мін’юст у листі від 19.09.2022 р. № 83304/89265-09-22/8.4.4, наголошуючи, що йдеться не про всі земельні ділянки, що утворилися в результаті їх виділу власникам земельних часток (паїв) (але держреєстрація яких ще не проведена), а тільки про нерозподілені земельні ділянки, невитребувані частки (паї).

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку