Новини

ЄСВ «за себе» під час війни та трудовий стаж: роз’яснює ДПС України

04.10.2022
Тема:

Контролери на офіційному сайті (tax.gov.ua «Прес-центр» «Новини») звернули увагу ФОП, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та членів фермерських господарств на особливості сплати ЄСВ «за себе» у 2022 році.

Зокрема, податківці, посилаючись на п. 919 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ, нагадали, що ФОП, зокрема й ті, хто обрав спрощену систему оподаткування, незалежні професіонали та члени фермерського господарства (якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах) тимчасово, з 01.03.2022 до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом 12 місяців після припинення або скасування воєнного стану, мають право:

  • не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ «за себе»;
  • не заповнювати та не подавати розрахунок ЄСВ у складі податкової декларації за періоди, в яких ЄСВ не обчислювався та не сплачувався.

Причому до таких осіб положення абз. 2 п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ (тобто вимога про сплату ЄСВ у розмірі, не більшому за максимальний і не нижчому від мінімального, в місяці, коли не отриманий дохід) щодо таких періодів не застосовуються.

Водночас податківці зауважили, що відповідно до ст. 9 Основ законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від 14.01.1998 № 16/98-ВР страховий стаж — це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню та сплачуються внески (нею, роботодавцем) на страхування, якщо інше не передбачено законодавством.

Таким чином, на думку контролерів, періоди несплати ЄСВ «за себе» не зараховуються у трудовий стаж таких осіб, адже застосування або незастосування положень п. 919 розд. VIII Закону про ЄСВ є правом зазначених платників ЄСВ, а отже, не позбавляє таких осіб можливості сплачувати ЄСВ «за себе» в терміни, визначені законодавством, та зазначати суми такого ЄСВ в декларації, що, зокрема, є передумовами для зарахування страхового стажу.

Додатково радимо ознайомитися з матеріалом «Нарахування та сплата ЄСВ у воєнний час: актуальні питання» // «ПБ», № 11/2022, с. 7.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку