Новини

До складу спеціальної комісії із розслідування нещасних випадків повинен входити представник місцевої держадміністрації або органу місцевого самоврядування

20.11.2018

Постановою КМУвід 30.11.2011 р. № 1232 затверджено "Порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві", згідно якого, до складу комісії з розслідування нещасних випадків входять, зокрема, представник місцевої держадміністрації. Враховуючи те, що органи самоврядування (УПРАВЛІННЯ ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕНЯ) не є райдержадміністрацією та керуються ЗУ “Про місцеве самоврядування”, а не ЗУ “Про Місцеві державні адміністрації”, в яких випадках залучаються до складу комісій посадові особи місцевого самоврядування у розслідуваннях нещасних випадків?

Як зазначили у Держпраці в Кіровоградській області, повноваження органів місцевого самоврядування в галузі охорони праці передбачено ст. 35 Закону України «Про охорону праці» та ст. 34 Закону України «Про місцеве самоврядування». Так, відповідно до  ст. 34 Закону України «Про місцеве самоврядування», до делегованих повноважень  виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у сфері соціального захисту населення належать, зокрема, здійснення контролю за охороною праці в межах відповідної територіальної одиниці.

Відповідно до пункту 38 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затверджено постановою КМУ від 30.11.2011 року № 1232 (далі – Порядок) спеціальне розслідування нещасного випадку проводиться комісією із спеціального розслідування нещасного випадку (далі - спеціальна комісія), утвореною територіальним органом Держпраці за місцезнаходженням  підприємства  або  за місцем настання нещасного випадку за погодженням з органами, представники яких входять до її складу.

Згідно з вимогами Порядку спеціальному розслідуванню підлягають:

  • нещасні випадки із смертельними наслідками;
  • групові нещасні  випадки,  які  сталися  одночасно  з двома і більше працівниками, незалежно від ступеня тяжкості отриманих ними травм;
  • випадки смерті працівників на підприємстві;
  • випадки зникнення  працівників  під  час  виконання  трудових (посадових) обов'язків;
  • нещасні випадки, що спричинили тяжкі наслідки, у тому числі з можливою інвалідністю потерпілого.

До складу спеціальної комісії із розслідування зазначених нещасних випадків входять, зокрема: представник органу управління підприємства або місцевої держадміністрації  у  разі, коли зазначений орган відсутній  або нещасний випадок стався з фізичною особою - підприємцем чи особою, що забезпечує себе роботою самостійно, або внаслідок дорожньо-транспортної пригоди.

Також у п. 38 Порядку зазначено, що роботодавець (у разі, коли постраждав роботодавець, орган, до сфери  управління  якого  належить  підприємство,  а  у  разі його відсутності - місцева  держадміністрація  або  виконавчий  орган місцевого  самоврядування)  зобов'язаний  створити  належні  умови (надати приміщення,  засоби зв'язку, автотранспорт тощо) і сприяти роботі  спеціальної  комісії  з  метою  своєчасного і об'єктивного спеціального розслідування нещасного випадку.

Отже, враховуючи  адміністративно-територіальну реформу, яка зараз проходить в Україні, до складу спеціальної комісії повинен входити представник місцевої державної адміністрації або органу місцевого самоврядування, на території якого працює потерпілий або стався нещасний випадок.

Начальник відділу з питань організації державного та ринкового нагляду, надання адміністративних послуг Управління Держпраці в Кіровоградській області Ольга Середа
 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку