Новини

Порядок виплати працівникам закладів охорони здоров’я матеріальної допомоги на оздоровлення

15.08.2022
Тема:

У зв’язку з надходженням листів щодо роз’яснення порядку виплати медичним працівникам матеріальної допомоги на оздоровлення, відділ з питань додержання законодавства про працю у Дніпровському регіоні управління з питань праці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області інформує про наступне.
 
Абзацом третім пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 21.05.2011 року № 524, передбачена виплата з 1 січня 2012 року медичним і фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів (установ) матеріальної допомоги на оздоровлення у розмірі посадового окладу при наданні їм основної щорічної відпустки. Це свідчить, що для таких працівників  допомога на оздоровлення з 01.01.2012 року є обов’язковою виплатою. Кошти на таку виплату мають передбачатися в кошторисах доходів і видатків відповідних закладів (установ) охорони здоров’я. 
Згідно зі ст. 12 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 року № 504/96-ВР, щорічна відпустка на прохання працівника може бути поділена на частини за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів. З огляду на це та з метою уникнення неоднозначного застосування закладами охорони здоров’я норм чинного законодавства з питань виплати медичним працівникам матеріальної допомоги на оздоровлення, Міністерство охорони здоров’я України та Профспілка працівників охорони здоров’я України своїм спільним роз’ясненням від 23.03.2012 року /вихідний № 10.01.67/773 та № 03-93 відповідно/ визнали за необхідне зазначити, що матеріальна допомога на оздоровлення виплачується медичним і фармацевтичним працівникам (у тому числі тим, хто працює за сумісництвом) лише за їх основним місцем роботи (за місцем збереження трудової книжки працівника) та лише у розмірі посадового окладу, затвердженого у штатному розписі відповідного медичного закладу з урахуванням усіх підвищень (посадовий оклад, визначений у графі 12 тарифікаційного списку без урахування інших доплат і надбавок).
 
Крім того, роз’яснюємо, що у зв’язку з введенням воєнного стану, затверджено Закон України від 15.03.2022  № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». 
Разом з тим, Згідно Закону України №2352-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин», (прийняття від 01.07.2022, 19.07.2022 набрання чинності Закону), внесено зміни до статті 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15 березня 2022 року №2136-ІХ.
 
З урахуванням викладеного, матеріальна допомога на оздоровлення до щорічної відпустки медичним працівникам є обов’язковою виплатою, працівники мають на неї право як в мирний час та і в період дії воєнного стану.
 
Разом з тим, слід наголосити, що медичні працівники являються категорією, що відноситься до сектору критичної інфраструктури у відповідності до статті 9 Закону України «Про критичну інфраструктуру» від 16.11.2021 №1882-ІХ, тобто, роботодавець може відмовити у наданні відпустки, якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.
 
Водночас зазначаємо, що листи Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони носять інформаційний, роз’яснювальний та рекомендаційний характер і не повинні встановлювати нових правових норм.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку