Новини

Вихідні дні у червні в умовах воєнного стану

27.05.2022

Юридичний відділ ЦК Профспілки працівників освіти і науки Україн нагадує, що до початку військової агресії рф та введення воєнного стану  в Україні діяла норма статті 73 Кодексу законів про працю України, відповідно до якої на підприємствах, в установах, організаціях робота не проводиться. Зокрема були такі святкові і неробочі дні:

  • Трійця – цього року 12 червня (неділя);
  • День Конституції України – 28 червня (вівторок).

За статтею 67 КЗпП, якщо святковий або неробочий день співпадає з суботою або неділею, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. Тобто вихідним днем мав б бути понеділок 13 червня (перенесення вихідного з 12.06.2022 р.) та 28 червня (святковий день).

Але через війну працюватимуть в ці дні з оплатою праці як у звичайний (несвятковий) робочий день

Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (ч. 3 ст. 12) змінено ці правила мирного часу та встановлено, що у період дії воєнного стану не застосовуються норми статті 53 (тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів), ч. 1 ст. 65, ч.ч. 3–5 ст. 67 та ст.ст. 71–73 (святкові і неробочі дні).

На практиці це означає, що офіційних святкових та неробочих днів під час дії воєнного стану в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець.

Фахівці Держпраці та експерти з кадрового діловодства з цього приводу зазначають, що кожен роботодавець у 2022 році може самостійно вирішувати – чи дотримуватися старих правил і не працювати в понеділок, або, якщо є виробнича необхідність в умовах воєнного стану – понеділок буде робочим. 

У такому випадку працівники працюватимуть в ці дні з оплатою праці як у звичайний (несвятковий) робочий день.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку