Новини

Підприємствам бюджетної сфери – про атестацію робочих місць в умовах війни

23.05.2022

В Управлінні Держпраці у Кіровоградській області розповіли під час семінару для представників підприємств бюджетної сфери про атестацію робочих місць за умовами праці під час воєнного стану.

 Відповідно до ст.. 13 Закону України «Про охорону праці» роботодавець зобов'язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.

Атестація робочих місць проводиться відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого Постановою КМУ від 01.08.1992 № 442 та Методичних рекомендацій від 01.09.1992 року № 41.

Фахівець наголосила, що у період воєнного стану жодних змін до вказаних нормативних актів не вносилось. Таким чином, відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника (власника) підприємства, організації, а періодичність атестації встановлюється підприємством в колективному договорі, але не рідше одного разу в 5 років.

Результати атестації є основою для вирішення питань надання :

  • пенсій за віком на пільгових умовах відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення»,
  • щорічних додаткових відпусток,
  • доплат працівникам за умови праці,
  • скороченої тривалості робочого тижня,
  • безоплатного лікувально-профілактичного харчування, молока або рівноцінних харчових продуктів,
  • розроблення і реалізації організаційних, технічних, економічних та соціальних заходів (включаючи і колективний договір) щодо покращання умов трудової діяльності.

Про проведення та оформлення атестації робочих місць можна прочитати на інформаційному порталі Держпраці у рубриці «Трудові відносини у воєнний час запитання-відповіді».

Начальник відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Кіровоградській області Олена Хіміч

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку