Новини

Лікарі повинні формувати медичні висновки про народження дитини, якщо дозволяє технічна можливість – МОЗ Ураїни

16.05.2022

Міністерство охорони здоров’я відновлює вимогу про обов'язкове створення  медичного висновку про народження дитини (МВН) в електронній системі охорони здоров’я. 3 травня 2022 року було ухвалено відповідний наказ МОЗ № 727 "Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України щодо забезпечення функціонування сфери охорони здоров’я у період воєнного стану", який набув чинності з 12 травня 2022 року.  

Згідно з текстом документа, лікарі, які мають технічну можливість для роботи в електронній системі охорони здоров’я, мають формувати МВН у встановленому міністерством охорони здоров’я порядку. Зокрема, медичний висновок про народження створюється лікарем на підставі медичних записів в ЕСОЗ щодо результатів первинного огляду новонародженого протягом доби з народження дитини.  

Водночас, якщо технічна можливість для формування медичних висновків про народження відсутня, а також у випадку народження дитини жінкою без документів, що посвідчують особу, або яка є громадянкою іноземної держави чи особою без громадянства, яка тимчасово перебуває на території України, лікарем видається медичне свідоцтво про народження (за формою 103/о).

Раніше міністерством була передбачена норма, що дозволяє видавати паперові документи про народження дитини у виключних випадках – народження дитини поза закладом охорони здоров’я та за відсутності можливості для транспортування породіллі й новонародженого до відповідного надавача медичної допомоги або за умови її відмови від такого транспортування в обставинах підвищеної загрози життю та здоров’ю. У такому випадку і лише за цих підстав лікар або будь-який інший медичний працівник, який надавав допомогу в пологах або який був присутній на пологах чи проводив перший медичний огляд жінки та дитини, може виписати один із двох документів:

  • медичне свідоцтво про народження (за формою 103/о), 
  • довідка довільної форми, що прирівняна до медичного свідоцтва про народження (за формою 103/о). Видається за відсутності бланку медичного свідоцтва про народження (за формою 103/о). 

Слід зауважити, що раніше МОЗ також передбачило можливість видачі медичного свідоцтва про народження (за формою 103/о) лікарями (за лікарською спеціальністю «Акушерство і гінекологія», «Неонатологія», «Педіатрія», «Терапія», «Загальна практика – сімейна медицина») надавача медичної допомоги у разі народження дитини поза закладом охорони здоров’я після проведеного огляду жінки, яка народила дитину, та дитини за умови наявності у первинно-обліковій медичній документації жінки, у тому числі в електронній системі охорони здоров’я, відомостей, що підтверджують факт вагітності такої жінки. 

Наостанок важливо зазначити, що видавати одночасно паперове медичне свідоцтво про народження та формувати МВН – заборонено

За матеріалами МОЗ України

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку