Новини

НБУ послабив та уточнив низку валютних обмежень

10.05.2022
Тема: ЗЕД

Національний банк України і надалі уточнює валютні обмеження, щоб мінімізувати можливості непродуктивного відпливу капіталу з країни та дати змогу громадянам задовольняти власні потреби, а економіці – відновлюватися.

Так, з 10 травня 2022 року набере чинності низка змін, що, зокрема, стосуються таких питань:

  • транскордонні перекази.  

Іноземним інвесторам дозволено переказувати за кордон кошти, що будуть отримані після 1 квітня 2023 року у зв’язку з проведеною виплатою погашення або сплатою доходу за облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП) України згідно з умовами їх розміщення. Практична реалізація цієї норми спрятиме підвищенню зацікавленості нерезидентів у купівлі ОВДП, зокрема за кошти, отримані від планових погашень та виплат доходу.

Також Національний банк дозволив здійснювати перекази за кордон з метою виплати аліментів;

  • розрахунки за кордоном.

Тимчасово заборонені розрахунки за кордоном з метою купівлі цінних паперів, акцій, облігацій та сплати брокерських послуг за цими операціями, що здійснюються з використанням карток, емітованих українськими банками. Відповідні зміни спрямовані обмежити непродуктивний відплив капіталу та захистити міжнародні резерви України.

Звертаємо увагу, що зміни не стосуються використання платіжних карток за кордоном та в Україні для розрахунків із метою оплати вартості будь-яких інших товарів, робіт та послуг. Вони й надалі можуть здійснюватися без обмежень;

  • операції НБУ з продажу та купівлі валюти.

Національний банк припиняє проведення щоденних безготівкових операцій із купівлі-продажу валюти в євро та проводитиме такі операції виключно в доларах США. Вони здійснюватимуться як на умовах “тодˮ (у звичайному режимі), так і на умовах “томˮ (лише з метою задоволення потреб оборони). Нагадуємо, що до початку повномасштабного нападу росії на Україну центробанк проводив операції з купівлі-продажу валюти з банками лише в доларах США.

Також визначено, що банк матиме змогу проводити операції з Національним банком із купівлі та продажу іноземної валюти у випадку, якщо упродовж 10 календарних днів, що передують дню звернення до НБУ, він жодного разу не порушував ліміт загальної довгої відкритої валютної позиції.

Крім того, Національний банк унормував низку інших питань, зокрема дозволив громадянам продавати банківські метали з фізичною поставкою або без фізичної поставки банкам.

Наведені зміни унесені постановою Правління Національного банку України від 9 травня 2022 року № 96 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18", що набирає чинності з 10 травня 2022 року.

За матеріалами НБУ

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку