Новини

З 1 квітня робота системи е-ТТН буде запущена у тестовому режимі, а з 1 серпня використання е-ТТН стане обов’язковим

18.02.2022

У Мінінфраструктури повідомляють, вже до 1 березня 2022 року, буде завершено розробку системи е-ТТН – електронного реєстру е-ТТН, а вже з 1 квітня робота системи е-ТТН буде запущена у тестовому режимі. За цей час учасники ринку вантажних перевезень зможуть долучитися до тестування системи е-ТТН, реєструвати та обмінюватися е-ТТН, супровідними документами та коригуючими актами як юридично значущими документами. Це дозволить бізнесу підготуватися до того, що 1 серпня 2022 року використання е-ТТН стане обов’язковим, а Міністерство інфраструктури матиме час, щоб визначити недоліки та внести корективи в систему.

Загалом робота над проєктом з впровадження електронного документообігу електронних товарно-транспортних накладних розпочалася ще у липні 2019 року, коли МІУ затвердило наказ №413 "Про внесення змін до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні". Даний наказ дає можливість використовувати ТТН в електронному вигляді. У ході роботи протягом наступних двох років було реалізовано вже дві фази пілотного проєкту, що передбачають обов'язковий перехід на використання електронних ТТН.

Сьогодні головне завдання е-ТТН – зробити систему, за допомогою якої всі учасники ринку вантажних перевезень (вантажовідправники, вантажоодержувачі та перевізники) зможуть швидко обмінюватися даними. Для цього Міністерством було створено центральну компоненту системи е-ТТН, в якій зберігатимуться всі необхідні дані для взаємодії між усіма провайдерами електронного документообігу (ЕДО).

За підрахунками МІУ, реалізація проєкту дозволить скоротити час на надсилання документів на 90%, а економія на друк та відправлення ТТН становитиме понад 500 млн гривень.

Для того, щоб почати створювати е-ТТН, представники бізнесу можуть обрати для співпраці будь-якого провайдера, що пройшов сертифікацію. Міністерство, у свою чергу, забезпечуватиме інтероперабельність системи: незалежно від того, з яким провайдером працюватиме вантажовідправник, вантажоодержувач, перевізник – дані е-ТТН будуть синхронізуватися через систему е-ТТН і стануть доступними для кожної зі сторін вантажоперевезення, навіть, якщо у кожної з них інший провайдер.

Нині МІУ працює над ціноутворенням використання е-ТТН і готове обговорювати його з ринком – як провайдерами, так і користувачами.  Крім того, плату за використання е-ТТН буде запроваджено лише з 1 серпня. У тестовий період створення всіх ТТН у системі буде безоплатним.

Впровадження проєкту е-ТТН в Україні здійснюється за підтримки USAID/UK aid проєкту “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS”.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку