Новини

Якщо до 20:00 операційного дня, в який було направлено ПН для реєстрації в ЄРПН, не було надіслано квитанцію, відповідні ПН вважаються зареєстрованими у цей день

17.02.2022

Автор: Трофименко Ирина Виталиевна, Юридичний інтернет-ресурс «Протокол»

Якщо до 20:00 операційного дня, в який платником податків було направлено податкові накладні для їх реєстрації, йому не було надіслано квитанцію, відповідні ПН вважаються зареєстрованими у цей день (ВС КАС № 200/12604/19-а від 24.11.2021 р.)

Справи про реєстрацію/відмову у реєстрації податкових накладних (далі – ПН) завжди викликають інтерес. На жаль, постійно виникають ситуації безпідставної відмови у реєстрації таких із боку контролюючих органів. У цій же справі, ситуація ще “цікавіша” – збої в системі (або недопрацювання самих контролюючих органів) у вигляді несвоєчасного отримання платником квитанцій про реєстрацію податкових накладних - стали наслідком покладення на товариство штрафу (більше 4 млн. гривень) за порушення граничних термінів реєстрації податкових накладних.

Фабула судового акту: Так, товариством в останній день реєстрації податкових накладних, з використанням програми «М.Е.Dос» було подано в електронному вигляді 36 податкових накладних, з метою їх реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних. Такі були направлені на реєстрацію протягом операційного дня, починаючи з 11–48 по 12–20 годину, в кількості 36 штук. Однак, з боку (тоді ще) ДФС України до закінчення операційного дня, а саме до 20-ї години цього дня, не надійшло а ні квитанції про реєстрацію податкових накладних, а ні квитанції про відмову у такій реєстрації.

Місцевим управлінням Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби було проведено камеральну перевірку та складено акт за яким встановлено порушення товариством підпункту 201.10 статті 201 Податкового кодексу України (далі – ПК України), а саме, порушено граничні терміни реєстрації податкових накладних.

Товариством надіслано заперечення до ДФС, проте підстав для його задоволення ДФС не знайшло. Згодом, товариством було отримано податкове повідомлення - рішення, яким визначено порушення граничних строків реєстрації податкових накладних та за таку затримку накладено штраф в розмірі 10 % у сумі 4 769 754,74 грн.. Подана до ДФС скарга товариства була залишена без розгляду та повернена.

Таким чином, платник податків звернувся до суду з адміністративним позовом. Перша інстанція, рішення якої було залишено в силі судом апеляційної інстанції – позов товариства задовольнила. ППР було визнано незаконним та скасовано.

ВС КАС, розглядаючи касаційну скаргу контролюючого органу, також, не знайшов підстав для її задоволення. У своїй постанові ВС КАС зазначив:

Відповідно до п. 201.10 статті 201 ПК України при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку – продавець товарів/послуг зобов'язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надати покупцю за його вимогою.

Реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних повинна здійснюватися з урахуванням граничних строків:

  • для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, – до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;
  • для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, – до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;
  • для розрахунків коригування, складених постачальником товарів/послуг до податкової накладної, що складена на отримувача - платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, – протягом 15 календарних днів з дня отримання такого розрахунку коригування до податкової накладної отримувачем (покупцем).

Разом із тим, за змістом п. 11 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого Постановою КМУ від 29 грудня 2010 р. № 1246 (далі по тексту – Порядок №1246) після накладення ЕЦП платник податку здійснює шифрування податкової накладної та в електронній формі та надсилає їх ДФС за допомогою засобів інформаційних, телекомунікаційних, інформаційно-телекомунікаційних систем. Примірник податкової накладної та/або розрахунку коригування в електронній формі зберігається у платника податку. Згідно з п. 13, 14 Порядку №1246 за результатами перевірок – формується квитанція про прийняття або неприйняття, або зупинення реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування.

Відповідно до п. 3 Порядку №1246 операційний день триває в робочі дні з 8-ї до 20-ї години. Отже, квитанція про прийняття або неприйняття, або зупинення реєстрації податкової накладної, в усіх без виключення випадках, при направлені платником податків податкових накладних для реєстрації має бути надіслана платнику податків до 20 години того ж дня.

За п. 201.10 статті 201 ПК України якщо протягом операційного дня не надіслано квитанції про прийняття або неприйняття, або зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування, така податкова накладна вважається зареєстрованою в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Тобто, якщо до 20 години операційного дня, в який платником податків було направлено податкові накладні для їх реєстрації, йому не було надіслано квитанцію, відповідні накладні вважаються зареєстрованими у цей день.

Отже у цій справі: Направлення позивачем на реєстрацію 36 податкових накладних саме в останній день строку підтверджується роздруківкою скріншотів файлів спеціалізованого програмного забезпечення – програми «М.Е.Dос» та компакт-диском з оригіналами відповідних файлів. ВС КАС визнав вказані роздруковані скріншоти файлів належними та допустимими доказами на підтвердження факту направлення на реєстрацію податкових накладних.

Таким чином, оскільки в день направлення на реєстрацію податкових накладних, до 20-ї години цього ж дня позивачу не надійшло ані квитанції про реєстрацію податкових накладних, ані квитанції про відмову у такій реєстрації (статус направлених на реєстрацію податкових накладних «В дорозі» зберігався до ще декілька днів), то всі податкові накладні, направлені на реєстрацію позивачем, вважаються зареєстрованими саме у цей день – в день їх подання.

Отже, товариством не було пропущено встановлений строк для реєстрації податкових накладних, тому підстави для застосування штрафних санкцій, передбачених п. 1201 статті 120 ПК України – відсутні.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку