Новини

Щодо порядку обчислення податкових зобов’язань з рентної плати житлово – комунальними підприємствами

20.01.2022

Фахівці ДПС у Дніпропетровській області доводять до відома наступне.

Державна податкова служба України, керуючись п. п. 5 п. 5 Положення про Державну податкову службу України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06 березня 2019 року № 227, з метою правильності декларування платниками податкових зобов’язань з рентної плати за спеціальне використання води (далі – Рентна плата) інформує платників Рентної плати про порядок обчислення податкових зобов’язань житлово-комунальними підприємствами.

Із визнанням з 01.01.2018 року платниками Рентної плати первинних водокористувачів – суб’єктів, які мають власні водозабірні споруди і відповідне обладнання для забору води (ст. 42 Водного кодексу України), мало місце неоднозначне тлумачення норми п. 255.7 ст. 255 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) щодо, визначення частини об’єкта оподаткування Рентною платою для застосування житлово-комунальними підприємствами коефіцієнта 0,3 до ставок Рентної плати.

Законом України від 30 листопада 2021 року №1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» уточнено зміст вказаної норми ПКУ, а саме визначено, що житлово – комунальні підприємства застосовують до ставок Рентної плати коефіцієнт 0,3 у частині обсягів води технологічних нормативів використання питної води, визначених відповідно до законодавства про питну воду, питне водопостачання та водовідведення.

При цьому технологічні нормативи використання питної води, у тому числі втрати та витрати для забезпечення провадження господарської діяльності з вироблення, створення та/або надання житлово-комунальних послуг, суб’єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення визначаються відповідно до:

  • наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово – комунального господарства України № 179 від 25 червня 2014 року «Про затвердження Порядку розроблення та затвердження технологічних нормативів використання питної води підприємствами, які надають послуги з централізованого водопостачання та/або водовід ведення»,
  • наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово – комунального господарства України № 180 від 25 червня 2014 року «Про затвердження Методики розрахунку втрат питної води підприємствами, які надають послуги з централізованого водопостачання»,
  • наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово – комунального господарства України № 181 від 25 червня 2014 року «Про затвердження Методики розрахунку технологічних витрат питної води підприємствами, які надають послуги з централізованого водопостачання та/або водовідведення».

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку