Новини

Про порядок подання звітності з ПДВ нерезидентом, який постачає е-послуги ФО

10.01.2022

Яким чином та за якою формою подається декларація особою-нерезидентом, яка постачає електронні послуги фізичним особам, у тому числі фізичним особам — підприємцям, не зареєстрованим платниками ПДВ?

Порядок заповнення і подання спрощеної податкової звітності з ПДВ осібами-нерезидентами, зареєстрованими як платники ПДВ відповідно до п. 2081.2 ст. 2081 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), та її форми затверджено наказом Міністерства фінансів України від 21.10.2021 № 555 «Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання спрощеної податкової звітності з податку на додану вартість» (далі – Порядок № 555).

Порядок № 555 визначає особливості заповнення і подання спрощеної податкової звітності з ПДВ, до якої належить:

  • спрощена податкова декларація з ПДВ;
  • уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ до спрощеної податкової декларації у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Звітний (податковий) період дорівнює одному календарному кварталу.

Податкову звітність подає особа-нерезидент, зареєстрована як платник ПДВ відповідно до п. 2081.2 ст. 2081 ПКУ (далі – особа-нерезидент), в електронній формі через спеціальне портальне рішення для користувачів нерезидентів, які надають електронні послуги, визначені п.п. 14.1.56 5 п. 14.1 ст. 14 ПКУ, місце постачання яких розташоване на митній території України, шляхом електронної ідентифікації.

Відповідно до розд. ІІ Порядку № 555 звітний (податковий) період дорівнює одному календарному кварталу.

Особа-нерезидент складає і подає декларацію протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду, незалежно від того, чи здійснювалося нерезидентом протягом звітного (податкового) періоду постачання фізичним особам електронних послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Декларація подається особою-нерезидентом, або представником нерезидента, якого електронно дистанційно ідентифіковано, у визначений у п. 2 розд. II Порядку № 555 строк за формою, затвердженою на дату подання.

Декларація та уточнюючий розрахунок до неї заповнюються державною або англійською мовою.

Форми декларації та уточнюючого розрахунку розміщуються на спеціальному портальному рішенні для користувачів нерезидентів, які надають електронні послуги.

Усі показники у податковій звітності проставляються в іноземній валюті (євро або долар США), яку обрано при реєстрації платником податку та в якій сплачується податок, з відповідним округленням за загальновстановленими правилами.

Особа-нерезидент самостійно обчислює суму податкового зобов’язання, яку зазначає у податковій звітності.

У рядках розд. I податкової звітності, що не заповнюються, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляються.

Податкове зобов’язання, самостійно визначене особою-нерезидентом, вважається узгодженим з дня подання декларації до контролюючого органу і не може бути оскаржене платником податку в адміністративному або судовому порядку.

Після подання декларації за звітний (податковий) період особа-нерезидент має право до закінчення граничного терміну подання декларації за такий саме період подати звітну нову декларацію з виправленими показниками (розд. III Порядку № 555).

З інформацією щодо взаємодії особи – нерезидента з контролюючим органом можливо ознайомитись у банері «Особам – нерезидентам – постачальникам електронних послуг» вебпорталу ДПС.

За матеріалами «ЗІР: категорія 101.24»
 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку