Новини

Взяття жінок на військовий облік за власним бажанням: в Раді зареєстровано законопроект

29.12.2021

У Верховній Раді зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» (законопроект №6482).

Метою ухвалення законопроекту є вдосконалення вимог до порядку взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних.

Законопроектом пропонується визначити, що жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, за власним бажанням можуть бути взяті на військовий облік військовозобов’язаних.

Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю, беруться на військовий облік військовозобов’язаних

Обґрунтування необхідності прийняття акта

Як зазначено у Пояснювальній записці до законопроекту, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку» п. 11 ст. 1 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» було викладено в новій редакції, відповідно до якої жінки, що мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, і придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

Згідно з наказом Міністерства оборони України від 11.10.2021 № 313, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 03 грудня 2021 р.
за № 1566/37188 «Про затвердження Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних» (далі – Наказ) вагітні жінки та/або з малолітніми дітьми теж беруться на військовий облік.

З Наказу випливає, що на військовий облік повинні стати мільйони українських жінок у віці від 18 до 60 років.

Можна однозначно стверджувати, що взяття на військовий облік жінок на виконання Наказу у 2022 році не є можливим з огляду, зокрема, на кадрове забезпечення територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Це спричинить накладання штрафів на жінок, що не змогли вчасно стати на військовий облік, та, відповідно, виникнення зайвої соціальної напруги й формування негативного ставлення до військового обов’язку.

Також у разі зміни професії жінці потрібно буде інформувати про це територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, що призведе до додаткового навантаження на них.

ДОВІДКОВО:

Сьогодні, 29 грудня, у Верховній Раді зареєстровано альтернативний проект Закону України «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» (законопроект №6482-1).

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку