Новини

Як правильно рахувати стаж для листка непрацездатності, якщо співробітниця перебувала у декретній відпустці

02.11.2018

Співробітниця перебувала у відпустці по догляду за дитиною до 3 років з 2014 по 2017 рік (народила 09 січня 2014 року), йшла у відпустку з нашого підприємства. Згідно з формою ОК-5 – її страховий стаж був зарахований лише у січні 2016 року – а всі інші місяці відрахування нульові. Як бути і як правильно рахувати стаж для листка непрацездатності?

Відповідно до статті 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105 (далі – Закон № 1105) страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено нею та роботодавцем або нею страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, крім випадків, передбачених абзацом другим цієї частини.

Період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, отримання виплат за окремими видами соціального страхування, крім пенсій усіх видів (за винятком пенсії по інвалідності), включається до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески, виходячи з розміру мінімального страхового внеску.

У разі, якщо застрахована особа перебувала у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку на підприємстві, з яким знаходиться у трудових відносинах, то такий період зараховується до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески, виходячи з мінімального страхового внеску, тобто незалежно від того, сплачувався в цей період за неї страховий внесок, чи ні.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку