Новини

Нюанси застосування РРО ФОП-ами, починаючи з 2022 року

23.12.2021

Автор: Наталія Сухарева, аудитор ID Legal Group

Починаючи від початку новорічного січня для ФОПів - єдинників зникне звільнення від застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі по тексту – РРО/ПРРО).

Остання спроба відтермінування застосування РРО відбулася на позачерговому засіданні Верховної ради 17 грудня 2021 року, проте для включення до порядку денного не вистачило необхідних голосів народних обранців, щоб зробити, так би мовити, «новорічний подарунок» ФОПам, в частині внесення змін до ПКУ щодо введення РРО починаючи з 01.01.2023 року, тобто на 1 рік пізніше.

Таким чином, застосування РРО буде введено, починаючи з 01.01.2022 року.

В нашій статті ми розберемо нюанси застосування РРО та, відповідно, кого з ФОПів це стосується.

Тож, почнемо з того, кого з ФОПів не стосується обов’язок застосування РРО/ПРРО?

Безумовне звільнення від застосування РРО стосується ФОП- платників єдиного податку першої групи, тобто від початку 2022 року для цієї групи ФОПів абсолютно нічого не зміниться навіть незалежно від отриманого розміру доходу та виду товарів, які ними реалізуються.

Яким групам ФОПів необхідно приготуватись до застосування РРО/ПРРО, починаючи з 2022 року?

Цей обов’язок буде стосуватись ФОПів, які є платниками єдиного податку та знаходяться на другій-четвертій групі.

Які вимоги для застосування РРО/ПРРО?

  • РРО/ПРРО визначених груп ФОПів застосовуватимуться під час реалізації товарів (надання послуг) будь-якої категорії з використанням готівкових грошей або із застосуванням платіжних карток;
  • відсутність перевищення ліміту доходів у розмірі 1,32 млн., які мали право незастосовувати РРО/ПРРО у 2021 році, а також відсутність  в реалізації «ризикових» груп товарів» (ювелірні вироби, ліки, медичні товари, технічно складні побутові товараи) не буде стосуватись визначених груп ФОПів;

За яких умов можливо не застосовувати РРО/ПРРО?

  • Переказ коштів за товар з розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок, відкритий в установі банку без застосування платіжних карток;
  • зарахування готівкових коштів на розрахунковий рахунок продавця в касі банку;
  • зарахування готівкових коштів на розрахунковий рахунок продавця з використанням програмно-технологічних комплексів самообслуговування, які належіть банківським та небанківським фінустановам;

Звертаємо Вашу увагу, що розрахунок за товар готівковими коштами або із застосуванням платіжного терміналу з використанням картки зобов’язує використовувати продавця РРО/ПРРО.

Яким чином застосовувати РРО/ПРРО під час здійснення оплати з використанням інтернет-ресурсів (інтернет-еквайрингу, інтернет-банкінгу тощо)?

У разі проведення оплати через інтернет-еквайра, а також через POS-термінал необхідно застосовувати РРО/ПРРО.

Слід зауважити, що чек РРО/ПРРО, у разі проведення таких оплат, пробивається у таких випадках:

  • товар відвантажується після факту перерахування коштів від еквайра на розрахунковий рахунок, тобто в момент отримання коштів згідно з випискою банку;
  • товар відвантажується після факту оплати його покупцем, але до факту отримання грошових коштів від еквайра на розрахунковий рахунок, тобто в момент передачі товару на користь покупця.

Стосовно проведення розрахунків за товар шляхом застосування інтернет-банкінгу контролюючим органом надано роз’яснення у відповідних листах ДПСУ, а саме: № 4418/ІПК/99-00-07-05-01-06 від 18.11.2021, №3836/ІПК/99-00-07-05-01-06 від 13.10.2021. У вказаних листах зазначається про те, що, у разі зазначення продавцем в рахунку-фактурі реквізитів свого розрахункового рахунку за форматом IBAN, такі оплати не підпадають під проведення шляхом застосування РРО/ПРРО, так як відбувається безготівкова операція між покупцем та продавцем. Але, зважаючи на те, що вказані листи мають статус індивідуальних податкових консультацій (ІПК), радимо отримати власну ІПК, виходячи з тонкощів та нюансів вашої фінансово-господарської діяльності в контексті застосування розрахунків через інтернет-банкінг з метою запобігання ризиків застосування РРО/ПРРО у таких випадках.

Яким чином застосовувати РРО/ПРРО у разі надання послуг?

У разі надання послуг (всіх видів), які надаються споживачеві (наживо або онлайн) за умови дистанційної оплати (шляхом застосування інтернет-еквайрингу чи інтернет-банкінгу) за них, ФОПи - платники єдиного податку, що обліковуються на другій-третій групі мають право на звільнення від використання РРО/ПРРО на підставі п.14 ст.9 ЗУ «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» /далі по тексту ЗУ «Про застосування РРО»/ (товари з дистанційною оплатою не підпадають під таке звільнення).

Разом з цим контролюючим органом надане роз’яснення у вигляді ІПК (лист ДПСУ № 4242/ІПК/99-00-07-05-01-06 від 09.11.2021) що звільнення від застосування РРО/ПРРО поширюються на операції з оренди.

У разі здійснення оплати за послуги різними способами (як дистанційно, так і в готівковими коштами ) звільнення від застосування РРО/ПРРО неможливе.

У разі проведення реалізації, окрім послуг, товарів (навіть при дистанційній оплаті за них), то звільнення від використання РРО/ПРРО за такі послуги також буде неможливим, про що контролюючим органом зазначається в листах-ІПК: № 4415/ІПК/99-00-07-05-01-06 від 18.11.2021, № 4242/ІПК/99-00-07-05-01-06 від 09.11.2021, тому під час, так би мовити, «змішаних» видах діяльності, які складаються з реалізації товарів та послуг, можуть виникнути певні ризики, хоча таке звільнення виникає залежно від способу оплати, а не від  проведення деяких видів діяльності (реалізація товарів і послуг).

Слід зазначити, що під звільнення від РРО/ПРРО на підставі норм, зазначених у п.12 ст.9 ЗУ«Про застосування РРО» підпадають платники, у яких неможливо визначити  місце проведення розрахунків (послуги в режимі онлайн з аналогічним видом оплати).

Які реквізити повинні бути зазначені в чеку РРО?

З настанням 2022 року «штрих-код акцизної марки» стане обов’язковим реквізитом у чеку РРО/ПРРО для платників, що реалізують алкогольні напої (на підставі ЗУ №5600 від 30.11.2021), а реквізит «штрих-код товару» (на відміну від реквізиту «цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої») буде знаходити своє відображення в чеку РРО/ПРРО за бажанням платника, так як вимоги про таке відображення не передбачено нормами законодавства.

Разом з цим РРО/ПРРО, які почали використовуватись після 01.08.2020, зобов’язані використовувати в  чеку обов’язковий реквізит «QR-код», в якому відображається інформація про проведену розрахункову операцію.

Яка відповідальність чекає на платників за порушення у сфері РРО/ПРРО?

Відсутність обов’язкового реквізиту може призвести до невизнання чеку розрахунковим документом та накладення штрафу у розмірі 100% від здійсненої розрахункової операції (при  першому порушенні), при наступних у розмірі 150%.

Підсумовуючи вищевикладене, можливо зробити висновки про наступне:

  • з початку 2022 року від застосування РРО/ПРРО звільнені виключно ФОПи, що обліковуються на першій групі єдиного податку;
  • не підпадають під використання РРО/ПРРО ФОПи 2, 3, 4 групи у випадках відсутності проведення розрахункової операції, у разі: здійснення переказу коштів за товар з розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок, відкритий в установі банку без застосування платіжних карток, зарахування готівкових коштів на розрахунковий рахунок продавця в касі банку, зарахування готівкових коштів на розрахунковий рахунок продавця з використанням програмно-технологічних комплексів самообслуговування, які належіть банківським та небанківським фінустановам.
  • звільнення від застосування  РРО/ПРРО поширено на платників, якими надаються послуги, а оплата за них отримується виключно дистанційно (шляхом застосування інтернет-еквайрингу чи інтернет-банкінгу)
  • обов’язкові реквізити у чеку, починаючи з 2022 року, а саме: «штрих-код акцизної марки на алкогольні напої», «QR-код» - для РРО/ПРРО, які на обліку в контролюючому органі після 01.08.2020;

Слід виділити, що ФОПи на єдиному податку 2,3,4 групи, які проводять  діяльність через розрахункові рахунки, відкриті в установах банку, звільнені від застосування РРО/ПРРО на підставі п.2 ст.9 ЗУ «Про застосування РРО».

І, наостанок, випереджуючи питання, де взяти відповідне програмне забезпечення для застосування у розрахункових операціях, повідомляємо:

ДПС України створено та запущено безкоштовне програмне забезпечення, за допомогою якого на будь-який пристрій, який працює на операційній системі Windows або Android як  ПРРО можливо скачати за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.

Переходячи за вищевказаним посиланням висвітлюється сторінка під назвою «Програмні РРО», на якій можливо побачити наступні активні посилання :

  • Нормативно-правові актита Повідомлення-роз’яснення для платників
  • Опис АРІ фіскального сервера контролюючого органу
  • Електронні довірчі послуги
  • Перелік посадових осіб ДПС – відповідальних за взаємодію із суб’єктами господарювання під час впровадження ПРРО
  • Актуальні запитання-відповіді
  • Форми ПРРО
  • Програмний реєстратор розрахункових операцій
  • Пошук фіскального чека
  • Презентаційні матеріали щодо впровадження програмних РРО
  • Відеоуроки

Форми, які застосовуються користувачами ПРРО для реєстрації/перереєстрації/скасування реєстрації ПРРО  наведені за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/formi-prro/formi-prro/, зокрема для фізосіб: https://tax.gov.ua/data/material/000/006/58768/Forms_servis_fiz.htm.

Вивчити інструкцію стосовно заповнення відповідних форм можливо за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/formi-prro/instruktsii-schodo-zapovnennya-form/.

З метою отримання фіскального номеру ПРРО, необхідно подати заяву про реєстрацію ПРРО у відповідності до наявних форм за посланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/formi-prro/.

 Отриманий фіскальний номер використовуються при налаштуванні «Фіскальний додаток пРРОсто» (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/fiskalniy-dodatok-prrosto/)

Разом з вищевказаними діями, необхідно здійснити реєстрацію касира з використанням сертифікату кваліфікованого електронного підпису.

За матеріалами ID Legal Group

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку