Новини

Про застосування пільг з ПДВ щодо гуманітарної допомоги, яка закуповується та надається на митній території України дипломатичними представництвами

19.11.2021

Фахівці ДПС України повідомляють, 28 жовтня 2021 року набрала чинності постанова Кабміну від 20.10.2021 № 1084 «Про внесення змін до Порядку звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання та ввезення на митну територію України товарів і послуг, передбачених для власних потреб дипломатичних представництв, консульських установ іноземних держав і представництв міжнародних організацій в Україні, а також для використання особами з числа дипломатичного персоналу дипломатичних місій та членами їх сімей, які проживають разом з ними» (опубліковано в «Урядовому кур’єрі» № 207 від 28.10.2021).

Нею вносяться зміни до Порядку № 1240, зокрема, щодо механізму застосування пільг з податку на додану вартість, встановлених міжнародними договорами України, обов’язковість яких надана у встановленому законодавством порядку, щодо гуманітарної допомоги, яка закуповується та надається на митній території України дипломатичними представництвами, консульськими установами іноземних держав і представництвами міжнародних організацій в Україні

Що змінилося відповідно до Постанови?

Визначено механізм застосування пільг з податку на додану вартість щодо гуманітарної допомоги, яка закуповується та надається на митній території України дипломатичними представництвами, консульськими установами іноземних держав і представництвами міжнародних організацій в Україні.

Упорядковано порядок звільнення від оподаткування податком на додану вартість для представництв міжнародних організацій відповідно до міжнародних договорів України операцій, пов’язаних з будівництвом/ремонтом/реконструкцією будинків, придбанням чи орендою приміщень.

Викладено у новій редакції форму заяви про відшкодування сум податку на додану вартість дипломатичним місіям, особам з числа дипломатичного персоналу та членам їх сімей.

Започатковано подання окремого реєстру документів для відшкодування ПДВ за товари/послуги, визнані гуманітарною допомогою (додаток 2 до заяви).

Розширено перелік документів, які є підставою для виплати щомісячного відшкодування сум ПДВ, у тому числі за товари/послуги, визнані гуманітарною допомогою.

Визначено порядок обміну інформацією між Мінсоцполітики та ДПС щодо повідомлення про надані донорами - дипломатичними представництвами, консульськими установами іноземних держав і представництвами міжнародних організацій в Україні товари/послуги, визнані гуманітарною допомогою.

Дії дипломатичних представництв, консульських установ іноземних держав і представництв міжнародних організацій в Україні у разі надання гуманітарної допомоги:

  • для започаткування процедури визнання товарів/послуг гуманітарною допомогою відповідно до Закону України «Про гуманітарну допомогу» необхідно звертатись до Мінсоцполітики.
  • для отримання відшкодування сум податку на додану вартість у разі надання гуманітарної допомоги, до територіального органу податкової служби за місцем реєстрації установи потрібно подавати:
  • заяву та Додаток 2 до заяви «РЕЄСТР поданих документів на зазначену в заяві суму для відшкодування податку на додану вартість, сплаченого донорами - дипломатичними представництвами, консульськими установами іноземних держав і представництвами міжнародних організацій в Україні за товари/послуги, визнані гуманітарною допомогою», з обов’язковим наданням засвідчених уповноваженою особою дипломатичної місії копій документів, поданих/отриманих до/від Мінсоцполітики (письмова пропозиція донора про надання гуманітарної допомоги, документи із зазначенням вичерпного переліку товарів/послуг, які подаються для визнання їх гуманітарною допомогою, рішення про визнання гуманітарною допомогою тощо).

Важливо: підставою для відшкодування ПДВ дипломатичним представництвам, консульським установам іноземних держав і представництвам міжнародних організацій в Україні є оригінали документів (товарні чеки, податкові, видаткові накладні, платіжні доручення, документи, що засвідчують факт надання послуг тощо) та засвідчені уповноваженою особою дипломатичної місії копій документів, поданих/отриманих до/від Мінсоцполітики (письмова пропозиція донора про надання гуманітарної допомоги, документи із зазначенням вичерпного переліку товарів/послуг, які подаються для визнання їх гуманітарною допомогою, рішення про визнання гуманітарною допомогою тощо), надані до територіального органу податкової служби за місцем реєстрації установи у встановлені терміни.

Звертаємо увагу, що заява про відшкодування сум податку на додану вартість дипломатичним місіям, особам з числа дипломатичного персоналу та членам їх сімей за новою формою подається, починаючи з 28.10.2021.

 До уваги дипломатичних представництв, консульських установ іноземних держав, представництв міжнародних організацій в Україні інформація Мінсоцполітики стосовно визнання вантажів (товарів)/послуг гуманітарною допомогою розміщена на офіційному веб-сайті Міністерства соціальної політики за посиланням.

За матеріалми ДПС України

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку