Новини

Офіційні електронні адреси для ЮО, державних органів, ОМС та ФОПів в ЄДРПОУ — ВРУ підтримала законопроект у першому читанні

17.11.2021

16 листопада Верховна Рада прийняла за основу проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання електронних адрес" (законопроект №3860-д).

Законопроект спрямований на запровадження адреси офіційної електронної пошти в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (надалі – адреса офіційної електронної пошти в ЄДРПОУ), яка разом з офіційною електронною адресою, що функціонуватиме в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, використовуватиметься в судах при здійсненні господарського, цивільного та адміністративного судочинства для направлення учасникам судового процесу копій рішень, ухвал, судових повісток та інших документів в електронній формі.

Законопроектом перебачено, що ЮО (у т. ч. державні органи та органи місцевого самоврядування) та ФОП в обов’язковому порядку упродовж шести місяців з дня набрання чинності цим законом зобов’язані подати державному реєстратору відомості про свою адресу офіційної електронної пошти в ЄДРПОУ.

Законопроектом вносяться зміни в Господарський процесуальний кодекс, Цивільний процесуальний кодекс, Кодекс адміністративного судочинства, відповідно до яких, суд може здійснювати вручення судових повісток, повідомлень, ухвал та копій рішень і виконавчих документів на адресу офіційної електронної пошти в ЄДРПОУ, врегульовується визначення моменту отримання таких відправлень.

Також передбачається, що у разі відсутності в учасника справи офіційної електронної адреси або адреси офіційної електронної пошти в ЄДРПОУ за письмовою заявою учасника справи копія ухвали, судової повістки, судового рішення може направлятися судом на адресу електронної пошти, яку учасник справи зазначив в такій заяві.

Законопроектом пропонується внести зміни в Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», зокрема:

  • ст. 1 доповнити новим терміном «адреса офіційної електронної пошти»;
  • передбачається, що адреса офіційної електронної пошти відноситься до обов’язкових відомостей, що містяться Єдиному державному реєстрі, про юридичну особу, фізичну особу-підприємця, державних органів і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб, арбітражних керуючих України;
  • встановити, що відсутність в заяві про державну реєстрацію відомостей про адресу офіційної електронної пошти, якщо станом на дату подачі заяви про державну реєстрацію такі відомості відсутні в Єдиному державному реєстрі, є підставою для зупинення розгляду документів, поданих для державної реєстрації.
За матеріалами ВРУ

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку