Новини

Чи може ЮО – платник ЄП при проведенні розрахунків за операціями з купівлі – продажу товарів (робіт, послуг) надавати чи отримувати вексель?

30.10.2018

Чи може ЮО – платник ЄП при проведенні розрахунків за операціями з купівлі – продажу товарів (робіт, послуг) надавати чи отримувати вексель?

     Відповідно до п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ) до третьої групи платників єдиного податку належать юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5000000 гривень, до четвертої групи платників єдиного податку – сільськогосподарські товаровиробники - юридичні особи незалежно від організаційно-правової форми, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків.

     Пунктом 291.6 ст. 291 ПКУ встановлено, що платники єдиного податку, зокрема третьої групи повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

     Згідно з п. 2 частини п’ятої ст. 3 Закону України від 23 лютого 2006 року № 3480-IV «Про цінні папери та фондовий ринок» (далі – Закон № 3480) вексель відноситься до боргових цінних паперів.

     Вексель – цінний папір, який посвідчує безумовне грошове зобов’язання векселедавця або його наказ третій особі сплатити після настання строку платежу визначену суму власнику векселя (векселедержателю) (частина перша ст. 14 Закону № 3480).

     Статтею 4 Закону України від 05 квітня 2001 року № 2374-III «Про обіг векселів в Україні»  передбачено, що видавати переказні і прості векселі можна лише для оформлення грошового боргу за фактично поставлені товари, виконані роботи, надані послуги, за виключенням фінансових банківських векселів, векселів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та фінансових казначейських векселів.

     Умова щодо проведення розрахунків із застосуванням векселів обов’язково відображається у відповідному договорі, який укладається в письмовій формі. У разі видачі (передачі) векселя відповідно до договору припиняються грошові зобов’язання щодо платежу за цим договором та виникають грошові зобов’язання щодо платежу за векселем. 

     Тобто у разі отримання/видачі юридичною собою – платником єдиного податку векселя, зобов’язання щодо договору поставки/купівлі товарів (робіт, послуг) погашаються не в грошовій формі.

     З урахуванням норми п. 291.6 ст. 291 ПКУ юридична особа – платник єдиного податку третьої групи не може отримувати/надавати вексель для оформлення грошового боргу за поставлені/придбані ним товари (виконані роботи, послуги).

     Питання щодо можливості надавати чи отримувати вексель при проведенні розрахунків за операціями з купівлі-продажу товарів (робіт, послуг) для платників єдиного податку четвертої групи – сільськогосподарських товаровиробників визначає Міністерство аграрної політики та продовольства України, оскільки складові доходу сільськогосподарського товаровиробника визначено формою розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 26.12.2011 № 772.

За матеріалами «ЗІР: категорія 108.05»

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку