Новини

ФОП не платник ПДВ отримує послуги від нерезидента: що з ПДВ?

18.08.2017
Тема:

Для операцій з надання консультаційних послуг місцем постачання вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований, як суб’єкт господарювання, або — у разі відсутності такого місця — місце постійного чи переважного його проживання (п. 186.3 ст. 186 Податкового кодексу України (далі — ПКУ)).

Отримувач послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, нараховує ПДВ за основною ставкою податку на базу оподаткування, визначену згідно з п. 190.2 ст. 190 ПКУ (п. 208.2 ст. 208 ПКУ).

Разом з цим п. 208.4 ст. 208 ПКУ передбачено, що якщо отримувача послуг не зареєстровано як платника податку, то податкова накладна не складається. Форма розрахунку податкових зобов'язань такого отримувача послуг у вигляді додатку до декларації з податку на додану вартість, затверджується у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ.

Враховуючи викладене, будь-яка фізична особа - підприємець, у т.ч. яка знаходиться на спрощеній системі оподаткування та не зареєстрована як платник ПДВ, що отримує послуги від нерезидента, місце постачання яких визначено на митній території України, є податковим агентом такого нерезидента в частині нарахування та сплати ПДВ до бюджету за такими операціями незалежно від суми здійснюваних операцій.

(індивідуальна податкова консультація ДФСУ від 14.08.2017 р. № 1587/С/99-99-13-01-02-14/ІПК)

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку