Новини

Чи можна залучити до викладацької роботи на умовах погодинної оплати праці фахівця, який перебуває: у відпустці, на лікарняному або у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку?

22.09.2021

Чи можна залучити до викладацької роботи на умовах погодинної оплати праці фахівця, який перебуває у відпустці, перебуває на лікарняному, перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку?

Інспектор Держпраці у Рівненській області повідомляє, відповідно до частини другої статті 21 Кодексу законів про працю України працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Усі працівники, крім основної роботи та роботи за сумісництвом, мають право виконувати такі роботи, які відповідно до чинного законодавства не є сумісництвом.

Відповідно до статті 25 Закону від 14.10.2014 №1700-VІІ «Про запобігання корупції» для державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування встановлено обмеження щодо сумісництва та суміщення служби з іншими видами діяльності. Зокрема, їм заборонено займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю.

Окрім того, відповідно до п. 3 додатка до Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мінюсту, Мінфіну від 28.06.93 № 43, педагогічна робота з погодинною оплатою в обсязі не більш як 240 годин на рік не є сумісництвом.

Отже, фахівець котрий перебуває у відпустці, перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку може залучатися до викладацької роботи на умовах погодинної оплати праці, крім перебування на лікарняному.

Додатково повідомляємо, що роз’яснення територіальних органів виконавчої влади не є нормативно-правовими актами, не встановлюють правових норм, а мають інформаційний характер.

Головний державний інспектор сектору експертизи умов праці Управління Держпраці у Рівненській області Світлана Нагорна

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку