Новини

Чи потрібно проводити атестацію працівника у шкідливих умовах праці, якщо робоче місце постійно змінюється?

14.09.2021

В ГУ Держпраці у Рівненській області повідомляють, відповідно до Методичних рекомендацій №41 робоче місце працівника характеризується наявністю:

  • закріпленої зони;
  • технічних засобів (основних виробничих і невиробничих фондів, інструменту, приладів, інвентарю) або їх сукупності, необхідної для виробництва продукції, надання послуг, виконання робіт або установчих функцій.

Робоче місце працівника ― це певна зона, де працівник знаходиться і працює із застосуванням у процесі роботи різних технічних або інших засобів.

Робочі місця характеризуються за часом знаходження працівника на них:

  • постійні, де працівник проводить більше п’ятдесяти відсотків свого робочого часу або понад 2 години безперервно;
  • непостійні, де працівник знаходиться менше п’ятдесяти відсотків свого робочого часу.

Якщо робота здійснюється в різних пунктах робочої зони, постійним робочим місцем вважається вся робоча зона. Робочою зоною, є простір, обмежений по висоті до 2 м над рівнем підлоги чи майданчика, на якому знаходиться місце постійного або не постійного перебування працівників.

Атестацію робочих місць необхідно проводити тоді, коли на підприємстві є роботи, професії(посади), зазначені у:

  • Списку виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджені постановою КМУ від 24.06.2016 №461;
  • Списку виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці, затверджені постановою КМУ від 17.11.1997 №1290;
  • Переліку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затвердженого постановою КМУ від 21.02.2001 № 163.

Атестація робочих місць за умовами праці ― комплексна оцінка всіх  факторів виробничого середовища і трудового процесу, які впливають на здоров’я і працездатність працівників як тепер так і в майбутньому.

Атестацію робочих місць за умовами праці проводять відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» від 01.08.1992 №442 та Методичних рекомендацій для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджені постановою Міністерства праці України від 01.09.1992 №41.

На основі комплексної оцінки робочі місця відносяться до одного з видів умов праці:

  • з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці;
  • зі шкідливими і важкими умовами праці;
  • зі шкідливими умовами праці.

Атестація відіграє основну роль у встановленні об’єктивних показників умов праці на робочому місці працівника.

За результатами атестації встановлюють пільги і компенсації за роботу із шкідливими та важкими умовами праці, а також вживають заходів, щоб поліпшити умови праці.

Основна мета атестації полягає в регулюванні відносин між власником і працюючим у сфері реалізації прав на здорові і безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах.

Атестацію необхідно провести на робочих місцях, на яких зайняті працівники, що мають право хоча б на одну з пільг і компенсацій за роботу із шкідливими й важкими умовами праці.

Головний державний інспектор сектору експертизи умов праці Управління Держпраці у Рівненській області Світлана Нагорна

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку