Новини

Тендери на закупівлю ноутбуків для вчителів тривають: документацію щодо закупівель направлено на повторну перевірку

14.09.2021

Міністерство освіти і науки, Міністерство цифрової трансформації та Служба безпеки України запідозрили корупційну змову під час проведення тендерів для закупівель ноутбуків для вчителів. Усі тендери направлено на перевірку документів, експертизу буде проведено протягом тижня. Водночас тендери залишаються активними. Перевірка не вплине на загальний процес щодо закупівлі ноутбуків. 

Під час спільної пресконференції МОН, Мінцифри та СБУ було повідомлено, що підозра виникла, коли стало відомо про шахраїв, які, називаючись представниками членів Уряду, почали домовлятися про розподіл по регіонах переможців закупівель із подальшим отриманням неправомірної вигоди. Сума афери, яку вдалося попередити, – 300 мільйонів гривень.

«Ми робимо все, щоб дедалі більше вчителів змогли користуватись якісною технікою. Тому дуже прикро та обурливо, що в такому проєкті для наших вчителів знайшлось місце брудним справам. Водночас ми вдячні правоохоронним органам за оперативну реакцію та роботу, а органам влади на місцях – за готовність сприяти прозорості в цьому процесі», – наголосив заступник Міністра освіти і науки з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Артур Селецький.

Як відомо, у держбюджеті-2021 передбачено додаткове фінансування – 1 млрд грн на боротьбу з COVID-19 та його наслідками під час освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти. З цих коштів 980 млн грн виділено на субвенцію «Ноутбук кожному вчителю» – ініціативу, що допоможе забезпечити технікою вчителів по всій країні. Завдяки цій субвенції вчителі зможуть зробити процес навчання більш сучасним і доступним.

«Нашою метою є забезпечення кожного вчителя ноутбуком, щоб зробити освітній процес цифровим та доступним. Ми створили прозорі та справедливі умови, а кожен українець може дізнатись про деталі проведення закупівель. Ми не дамо жодному чиновнику та їхнім спільникам наживатися на державних коштах, які виділені на допомогу нашим школам. Я особисто та вся команда Мінцифри будуть відстежувати та припиняти всі подібні випадки», – заявив Віцепрем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Наразі всі проєкти інформатизації та відповідні матеріали до вже здійснених тендерних процедур відправлено для проведення повторної експертизи, яку буде організовано та проведено протягом тижня. Після отримання погодження за результатами повторної експертизи проєкту замовник повинен:

  • публічно оголосити переможця тендеру;
  • опублікувати повідомлення про переможця на ProZorro;
  • отримати договір, підписаний переможцем тендеру (важливо: замовник підписує цей договір тільки після повторної експертизи);
  • зібрати пакет документів для повторної експертизи: супровідний лист, технічно-економічне обґрунтування проєкту, річний план закупівлі та копію договору, що підписана виконавцем;
  • надіслати ці документи по СЕВ або на електронну адресу npi2021@thedigital.gov.ua (підписано КЕП).

«Ми отримали інформацію про наміри організувати велику корупційну схему, в якій зловмисники діяли під виглядом представників Уряду. СБУ розкрила всі деталі “схеми”. Разом із Мінцифрою та МОН ми провели нараду, на яку запросили учасників ринку – це близько 30 компаній, – і сказали фірмам відмовитися від злочинних планів, поки не пізно. Ми попередили їх, що "відкати" неприпустимі. Якщо хтось піде на порушення закону, то реакція буде швидкою та жорсткою», – зазначив т.в.о. начальника Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

Уся достовірна інформація щодо тендеру проєкту «Ноутбук кожному вчителю» є у спеціальному дашборді, який оновлюється щотижня: thedigital.gov.ua/projects/notebook_coverage. Публічний дашборд вже допоміг викрити зловживання субвенцією. Наприклад, Мінцифра вже виявила тендери, що були прописані під конкретного постачальника, та скасувала їх. Це допомогло заощадити понад 8 млн гривень. Загалом контроль субвенції дозволить заощадити більш ніж 100 млн гривень або додатково забезпечити 5000 вчителів ноутбуками.

МОН, Мінцифра та СБУ закликають довіряти офіційним джерелам інформації. Якщо під час реалізації проєкту ви натрапили на факт вимагання хабаря та заклик до незаконних дій, необхідно звернутись до правоохоронних органів.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку